07.10.2013

Kćeri Božje ljubavi proslavile blagdan Kraljice svete krunice

U svetištu bl. Drinskih mučenica na Banjskome brijegu u Sarajevu euharistijsko slavlje predvodio je preč. dr. Darko Tomašević.

U nedjelju, 6. listopada, u crkvi Kraljice sv. krunice i svetištu bl. Drinskih mučenica na Banjskome brijegu u Sarajevu svečano je proslavljen blagdan Kraljice svete krunice.

Euharistijsko slavlje u koncelebraciji s većim brojem svećenika predvodio je preč. dr. Darko Tomašević, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu i kanonik vrhbosanskog kaptola.

Prije početka Misnog slavlja, sve prisutne, među kojima je bio velik broj bogoslova, redovnica grada Sarajeva i vjernog puka, pozdravio je rekor crkve vlč. Mijo Nikolić, a sestrama Kćeri Božje ljubavi čestitao patron samostanske crkve.

Preč. Tomašević u nadahnutoj je propovijedi istaknuo bogatu i nenadomjestivu ulogu Marije, Majke Kristove, u povijesti ljudskoga roda, te je posvjestio da o tome svjedoče najrazličitija zbivanja naše bliže i daljnje stvarnosti. Tumačeći nastanak blagdana Kraljice sv. krunice, podsjetio je kako se ovaj blagdan povezuje s bitkom kod Lepanta, kada je 7. listopada 1571. malobrojna katolička mornarica pobijedila puno brojniju i nadmoćniju Tursku mornaricu.

Vjeruje se da je ova pobjeda, a i brojne druge tijekom povijesti, izvojevana zahvaljujući zagovoru Blažene Djevice Marije, kojoj su se u tim teškim trenutcima utjecali i vojnici i sav kršćanski puk moljenjem krunice. „Ovi povijesni događaji podsjećaju nas na važnost i moć moljenja krunice. Mnogobrojni pape i sveci naglašavali su i poticali na molitvu krunice kao 'najmoćnijeg oružja' (otac Pio) u duhovnoj borbi i stvaranju mira u svijetu“, naglasio je preč. Tomašević.

Svim okupljenima preporučio je molitvu krunice, molitvu koja se može moliti u svim životnim okolnostima: u crkvi, u kući, na šetnji, na putovanju, ulici… i za sve ono u čemu nas život dotiče, jer „krunica je moćno oružje kojim možemo pobijediti svijet. (…) Mnogi kršćani žele promijeniti svijet, društvo, narodne i međunarodne organizacije koje promoviraju 'kulturu smrti', kako je običavao reći bl. Ivan Pavao II., međutim puno je važnije krenuti od sebe. Pobjede, kako na osobnom planu, tako i u borbi protiv zala društva neće biti ako ne bude spremnosti na žrtvu i duh molitve. A upravo nam to može dati dnevno razmišljanje otajstava krunice. Pobijediti sebe i svoj život dovesti u red, najveća je pobjeda koju možemo ostvariti. Tek onaj tko je promijenio sebe može i smije tražiti promjenu drugih i promjenu društva, nikako prije.“

Govoreći o krunici kao najmoćnijem oružju u borbi protiv svih zala i blagu koje je neiscrpno u svim nevoljama, preč. Tomašević ljepotu i snagu ove molitve vidi u njenoj kristocentričnosti i biblijskom nadahnuću. Ovo svoje razmišljanje potkrijepio je mislima pape Benedikta XVI. koji je kazao: „Gospa nas poziva da svake godine ponovno otkrijemo ljepotu ove molitve, koja je tako jednostavna, a tako duboka. Krunica je kontemplativna i kristocentrična molitva, nerazdvojna od meditiranja nad Svetim pismom; ona je molitva kršćanina koji napreduje na putu vjere, slijedeći Isusa, a prethodi joj Marija“, a onda je nastavio: „Ako je Marija mogla pomoći da se izvojuje pobjeda u velikim bitkama, ona nam može pomoći i u našim osobnim bitkama, našim brigama i problemima. Marija je uvijek bila spremna pomoći ljudima. (…)Na to nas podsjeća zgoda u Kani Galilejskoj kada je Isusu rekla: 'Vina nemaju!' Unatoč Isusovoj reakciji, ona je znala da će je njen sin poslušati te je puna uvjerenja rekla poslužiteljima: 'Što god vam rekne učinite!' Ako niste znali, ovo su zadnje riječi koje su zapisane u Novome zavjetu koje je izgovorila Blažena Djevica Marija. Što god vam Isus rekne učinite! Nije li to poruka i nama danas! U biti što drugo znači biti kršćanin nego li činiti što nam Krist rekne“, zaključio je preč. Tomašević i sve prisutne pozvao na moljenje molitve sv. Bernarda.

Poslije Misnoga slavlja, uslijedilo je druženje u samostanskoj blagovaonici.

Samoj svetkovini prethodila je trodnevna priprava: molitva krunice, Lauretanske litanije BDM, te sv. misa s prigodnom propovijedi. Trodnevnu duhovnu pripravu predvodili su: vlč Mario Ćosić, vlč. Josip Tadić i vlč. Marko Majstorović. (kta/t.a.)