06.01.2014

Biskup Komarica predslavio Misu u samostanskoj crkvi trapista

Zajedno s biskupom Komaricom koncelebrirali su o. Zvonko Topić, prior samostana, o. Tomislav Topić, župnik, te vlč. Zlatko Matić, kao i vjerni puk.

U samostanskoj crkvi oo. trapista u Banjoj Luci, koja služi i kao župna crkva župe „Marija Zvijezda“, na svetkovinu Blažene Djevice Marije Bogorodice, na Novu godinu, 1. siječnja 2014. svečano koncelebrirano Misno slavlje predvodio je banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica. Bio je to njegov jubilarni 25. novogodišnji pohod zajednici oo. trapista i vjernicima župe koju oni pastoriziraju. Zajedno s biskupom Komaricom koncelebrirali su o. Zvonko Topić, prior samostana, o. Tomislav Topić, župnik, te vlč. Zlatko Matić, biskupov tajnik. Na Misi su sudjelovali vjernici župe „Marija Zvijezda“ kao i župljani drugih banjolučkih župa.

Zaželivši svim nazočnima obilje Božjeg blagoslova i pomoći u novoj godini njihova života, biskup Komarica ih je potaknuo da zajedno s njime mole za taj blagoslov - također i svim drugim župljanima i članovima biskupije, ali i stanovnicima grada, zemlje i cijelog čovječanstva.

Posebno se zatim osvrnuo na ulogu u životu kršćana Presvete Bogorodice Marije, koja je i Majka Crkve, te na ulogu duhovne Majke svih Kristovih sljedbenika - to jest Crkve. „Obje te majke stavljaju svoju brižnu ruku na okrvavljeno čelo i našeg naroda i cijelog čovječanstva, dovodeći im božanskog liječnika Isusa Krista - Spasitelja“. Naglasio je kako je potrebno što bolje upoznati te obje Majke i slušati i Mariju i Crkvu i u svome životu ostvarivati njihove naputke“.

Biskup se također osvrnuo i na prvu poruku pape Franje za Svjetski dan mira, u kojoj Papa govori o „bratstvu među ljudima i narodima kao temelju i putu za mir“. Citirao je glavne misli iz Papine poruke, potičući prisutne da i dalje ustraju u otvorenosti i kršćanskoj solidarnosti ne samo prema svojim rođacima i župljanima, nego i prema svim drugim ljudima u svojoj životnoj sredini.

Kao „osobit dar“vjernicima župe Marija Zvijezda ali i cijele biskupije, biskup Komarica je sa sobom donio vjernu kopiju originalne slike „Gospe - Majke svih naroda“, koja se počela štovati u Nizozemskoj, a njezino se štovanje - dozvoljeno od Crkve – proširilo u mnoge zemlje na svim kontinentima. Biskup je ukratko upoznao vjernike o početku i razvoju vjerničke pobožnosti prema „Gospi - Majci svih naroda“, pojasnivši da su štovatelji Gospini pozvani „na veliku svjetsku akciju širenja njezine molitve i slike“, da se spasi „svijet od velike svjetske katastrofe“.

Nadodavši kako je „očitom Božjom Providnošću i Gospinom ljubavlju“ uspio dobiti iz centralnog središta ovu vjernu kopiju originalne slike “Gospe - Majke svih naroda“, biskup Komarica je pozvao vjernike da tijekom ove godine, u kojoj će se na razne načine komemorirati početak užasnih ratova „najkrvavijeg stoljeća u ljudskoj povijesti“ i oni udruže svoje usrdne molitve za mir i slogu među ljudima i narodima u našoj zemlji diljem svijeta.

Nakon toga svi su nazočni zajedno izmolili molitvu „Gospi – Majci svih naroda“.

Poslije Misnog slavlja oci trapisti su upriličili za sve nazočne tradicionalno druženje u prostorijama samostana. (kta/tabb)