13.01.2014

Međuprovincijski seminar za kandidatice Školskih sestara franjevki

Na seminaru od 9. do 11. siječnja u Bijelom Polju sudjelovalo je 16 kandidatica. Voditeljica seminara bila je s. Leopoldina Kovačević.

Ovogodišnji međuprovincijski seminar za kandidatice na temu "Učitelj je ovdje i zove te" (Iv 11,28) održan je od 9. do 11. siječnja u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju. Na seminaru su sudjelovale kandidatice dviju provincija: Provincije Sv. Obitelji u Hercegovini i Bosansko-hrvatske provincije Prečistog srca Marijina. Sudjelovalo je 16 kandidatica. Voditeljica seminara bila je s. Leopoldina Kovačević.

Kroz predavanja i radionice s. Leopoldina je govorila o važnosti poziva i odaziva naglašavajući odgovornost učenika u Isusovoj učionici. Bio je to snažan poticaj preispitati sebe i svoj poziv stavljajući se na mjesto Isusovog učenika.

U svom razmišljanju s. Leopoldina je rekla kako je Isus jedini učitelj koji je dokraja živio ono što je govorio. On je svojim životom i djelima dao najveće svjedočanstvo pobijedivši patnju, slabosti, zlo i smrt. Sve što jesmo i što imamo dar je besplatne Božje ljubavi, a svojim smo životom, kao nekada njegovi učenici, i danas pozvane isto svjedočiti. Promišljajući i razgovarajući o Isusu sudionice seminara su zaključile da Bog računa na svaku od njih i da su one zapravo Božja riječ koja treba donositi svjetlo u tamu današnjeg svijetu te kako njihovo služenje treba očitovati veličinu Božjeg poziva i dara.

U molitvenim trenutcima toga seminara kušale su u svjetlu Božje riječi ući u svoje srce i tu pronalaziti odgovor na svoja životna traženja i pitanja. Učitelj nas uvijek iznova zove k sebi, hrabro mu se odazovimo, unatoč slabostima i nesigurnostima, jer On je naša snaga i svjetlo na putu, naglasila je s. Leopoldina.

U svom osvrtu, kandidatica Matea Šipić piše: "Obogaćene susretom i novim spoznajama vratile smo se svojoj svakodnevnici i obvezama. Zahvalne smo Bogu na darovanom susretu. Hvala  voditeljici seminara s. Leopoldini za nove spoznaje i ohrabrenje na našem započetom putu. Hvala našim odgajateljicama i svim sestrama u Bijelom Polju na srdačnom gostoprimstvu."

(kvrpp bih/m.š.)