05.09.2014

Misa zadušnica i obredi ukopa fra Ivice Baketarića

Kardinal Puljić je istaknuo da je pokojni fra Ivica iza sebe ostavio veliki trag pastoralnog djelovanja inspiriranoga Isusom Kristom i sv. Franjom.

U srijedu, 3. rujna 2014. u župnoj i samostanskoj crkvi Uznesenja BDM Rama Šćit slavljena je Sveta misa zadušnica za tragično preminulog fra Ivicu Baketarića, člana Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Svetu misu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu pomoćnog biskupa banjolučkog mons. dr. Marka Semrena i koncelebraciji vikara Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Marijana Karaule, te još 125 drugih svećenika iz raznih provincija i biskupija. Na Misi su sudjelovali roditelji pokojnika Stipo i Jela r. Marić, brojna rodbina, mnoštvo župljana Šćita i mještana iz cijele Rame, te brojni prijatelji iz Livna i Bugojna gdje je djelovao pokojni fra Ivica.

Kardinal Puljić se na početku homilije obratio ožalošćenoj rodbini i prijateljima pokojnika naglašavajući da bi mu, poput mnogim roditeljima koji sahranju djecu, bilo puno draže da je pokojni fra Ivica kojega je on zaredio prije nekoliko godina sada na njegovom sprovodu, nego ovako da je reditelj na sprovodu ređenika. Uz to kardinal Puljić je istaknuo da je pokojnik fra Ivica "poginuo u trideset i trećoj godini života, u onoj istoj u kojoj je za nas umro Isus Krist".

Tijekom propovijedi kardinal Puljić citirao je riječi iz propovijedi pokojnog fra Ivice iz 2010. godine, kada je on na svetkovinu Uznesenja BDM, tj. slavlju patrona župe Rama Šćit kazao: "Da ne postoji Bog koji nas čeka na kraju, naš život sigurno ne bi imao smisla. Stoga, nerazumno je živjeti kao da nikada nećemo umrijeti. Ako svaki dan otkidamo nešto od sebe, škrtarimo želeći sačuvati nešto za kasnije, za starost, za dane kada se vratim iz tuđine u rodni kraj. A tko nam to garantira da ćemo dočekati starost, mirovinu i povratak?" Osvrćući se na te njegove riječi kardinal Puljić je kazao da "život uvijek ima smisla, upravo zbog toga cilja - Neba, kamo svi idemo u susret Gospodinu". Istaknuo je da je pokojni svećenik fra Ivica iza sebe ostavio veliki trag pastoralnog djelovanja inspiriranoga Isusom Kristom i svetim Franjom, a kao dokaz te zauzetosti i predanosti pozivu su brojni prijatelji iz različitih mjesta koji su ga došli ispratiti.

Pred kraj Svete mise od pokojnika su se oprostili vikar fra Marijan, livanjski gvardijan fra Miroslav Ištuk, župnik u Livnu fra Vinko Sičaja, župnik u Rumbocima fra Jure Perić, župnik i gvardijan na Šćitu fra Tomislav Brković, livanjski pravoslavni paroh o. Željko Đurica, te mladić Jurica Krišto i djevojka Ivanka Pavlović, u ime Frame Livno i Bugojno.

Nakon Mise pokojnikovo tijelo ukopano je na mjesnom groblju.

Fra Ivica je rođen u Mostaru 25. travnja 1982., župa Rumboci (Rama). Završio je osnovnu školu u Rumbocima, srednju u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom, a filozofsko-teološki studij na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Franjevački habit je obukao 14. srpnja 2001. u Kiseljaku, prve jednostavne zavjete 7. srpnja 2002. na Gorici u Livnu, a svečane zavjete 14. rujna 2006. na Petrićevcu. Za đakona je zaređen 3. prosinca 2007. u Sarajevu, a za svećenika 29. lipnja 2008., također u Sarajevu. Obnašao je službu župnog vikara u župi sv. Ante Padovanskog u Bugojnu od 2008. do 2012., te u župi Svih Svetih u Livnu od 2012. do tragične smrti. (kta)