04.11.2014

Novi broj Svjetla riječi posvećen je nestalim osobama u posljednjem ratu u BiH

U svom članku Ana Popović piše kako je u proteklom ratu u BiH nestalo 32.208 osoba, identificirano je 22.565, a traga se za još 9.643 nestale osobe.

Još uvijek se ne zna sudbina njih 9.643, od kojih je tisuću Hrvata. Od završetka rata do danas nađeno je 22.565 osoba, no i dalje je prevelik broj onih koji samo žele znati gdje su njihovi sinovi, kćeri, očevi, majke, braća, sestre, unuci... Oni koji su ugasili njihove živote ili su bili svjedoci kada se to dogodilo, jedini su koji znaju gdje su njihova tijela. Hoće li napokon progovoriti 20 godina poslije rata, ovisi o njihovoj savjesti, ali i o pravosudnim tijelima BiH koja su dužna te zaspale savjesti probuditi istraživanjem i kažnjavanjem svih zločina.

O nestalim Hrvatima temu broja ispisuje Ana Popović. Prema podacima Državnog instituta za nestale osobe, u BiH je u proteklom ratu nestalo 32.208 osoba. Dosad je identificirano 22.565 ekshumiranih posmrtnih ostataka, a traga se za još 9.643 nestale osobe. Iako je proces traženja nestalih u BiH ocijenjen uspješnim, za obitelji 9.643 žrtve koje se još uvijek vode kao nestali agonija dulja od dva desetljeća još uvijek traje. Nagađati tko je zakazao u pronalasku tijela, može se unedogled. Međutim, uz ovakav odnos pravosuđa prema žrtvama do istine će se teško doći, a samim tim i potraga za nestalim u BiH, bez obzira na njihovu vjeru i naciju, spora je.

Vezano uz temu nestalih Hrvata u posljednjem ratu govorio i tekst o agoniji gđe Kate Barač, župa Brajkovići, koja do danas bezuspješno traga za tijelima sinova Bojana i Davora kojima se od 1993. gubi svaki trag. Tu je i tekst o nestalom svećeniku Banjolučke biskupije vlč. Ratku Grgiću, rodom Varešaninu, za kojim još uvijek traga banjolučki biskup Franjo Komarica i rodbina vlč. Grgića.

O problematici nestalih osoba razgovarali smo s gosp. Markom Jurišićem, članom Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH. On tvrdi da se proces traženja nestalih u BiH još uvijek politizira te da se proces traženja nestalih osoba ne može uspješno riješiti ako se ne procesuiraju svi ratni zločini u BiH jer je 95% nestanaka i više vezano za ratne zločine. Također se mora uspostaviti opći društveni konsenzus da se problem nestalih osoba riješi, moraju se sve institucije vlasti uključiti u rješavanje sudbine nestalih osoba, mora prestati politizacija procesa traženja nestalih osoba, mora se prestati prebrojavati žrtve na "naše" i "njihove".

Od aktualnih tema izdvajamo razgovor s dr. Draganom Čovićem, novoizabranim članom Predsjedništva BiH. Ne pitanje što je kod hrvatskih birača prevagnulo da biranju upravo njega, kaže da vjeruje da su građani prepoznali važnost hrvatske koalicije okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH i njega kao njegovog kandidata. Tu je i program čija je kvaliteta prepoznata od velike većine ljudi, od pitanja državnog uređenja i promjene izbornog zakona, vladavine prava, gospodarskih i socijalnih pitanja, statusa naših branitelja, zalaganja za euroatlantski put BiH do pitanja obrazovanja i kulture i jezika, odnosno očuvanja našeg identiteta.

Osim izdvojenih tekstova, u novom broju Svjetla riječi možete pročitati reportaže o proslavi Miholjdana u Varešu, o životu australskih Hrvata, o jedinom povratniku u katoličko selo Bukovica u župi Žitače-Podhum te o sporu oko katoličkog groblja između Banjolučke biskupije i vlasti RS-a. Također tu su tekstovi o trenutnim mukama krš­ćana u islamskim zemljama, o svecima u usmenoj predaji, o genetički modificiranim organizmima, o stresu i drugi brojni zanimljivi sadržaji.

Kao i obično, tu su redovite stranice posvećene: roditeljima i djeci, Franjevačkoj mladeži i Franjevačkom svjetovnom redu, misijama, zatim stranice Kruha sv. Ante, nezaobilazni recepti s. Anđelke te brojne vijesti iz Crk­ve, društva i kulture. Portal Svjetla riječi: www.svjetlorijeci.ba