21.04.2015

Susret provincijskih predstojnica i odgajateljica ŠSF triju Provincija

Predavanje "Odgajati (se) za proroštvo života u skladu s Evanđeljem. Poticaji pape Franje posvećenim osobama", održala je s. Samuela Klaić.

Redoviti susret provincijskih predstojnica i odgajateljica triju Provincija Školskih sestara franjevki Krista Kralja hrvatskog govornog područja održan je u subotu 18. travnja 2015. u samostanu Krista Kralja u Livnu. Susret se odvijao u svjetlu teme Odgajati (se) za proroštvo života u skladu s Evanđeljem.

Na susretu su sudjelovale provincijske predstojnice i odgajateljice triju provincija hrvatskog govornog područja.

Riječ pozdrava i dobrodošlice uputila je s. Kata Karadža, provincijska predstojnica Provincije Prečistog srca Marijina, domaćina susreta. U obraćanju je izrazila radost zajedništva da u Godini posvećenog života možemo podijeliti iskustvo radosti življenja i traženja uvijek iznova zajedničkih putova naše franjevačke prisutnosti i djelovanja u Crkvi i društvu.

Na susretu je bila nazočna s. Klara Šimunović, vrhovna predstojnica. Obraćajući se sudionicama susreta uputila im je riječi podrške i poticaja naglašavajući važnost življenja sadašnjeg trenutka, iščitavajući povijest vlastite prošlosti i pogleda usmjerena u budućnost, na što nas poziva i papa Franjo.

Izlaganje na temu Odgajati (se) za proroštvo života u skladu s Evanđeljem. Poticaji pape Franje posvećenim osobama, održala je s. Samuela Klaić, odgajateljica u Bosansko-hrvatskoj provinciji. Svoje izlaganje temeljila je na okružnicama Radujte se i Istražujte koje je  Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života uputila svim posvećenim osobama u Godini posvećenog života. Nakon izlaganja s. Samuela nam je ponudila pitanja za osobno promišljanje i dublje zadržavanje u otkrivanju prave Evanđeoske radosti i istraživnja milosti koju je imao i ima Božji narod te svaka osobno na putu posvećenja Bogu.

Poticaji i pitanja koja su proizašla iz izlaganja vodili su sudionice susreta u raspravi i izmjeni iskustava te vrednovanju ostvarenog i planiranju novih aktivnosti na međuprovincijskom planu. U zacrtavanju planova za rad u narednom razdoblju dogovoreni su neki konkretni prijedlozi za međusobnu suradnju i ostvarivanju zacrtanih aktivnosti.

Susret je završen u večernjim satima, a sudionice toga susreta povjerile su Gospodinu sva nastojanja oko početnog i trajnog odgoja članica njihovih zajednica.

(Ivka Lučić)