20.07.2015

Održana Franjevačka ljetna škola duhovnosti u Sarajevu

Bilo je nazočno17 sudionika/ca, a predavači su bili fra Marko Karamatić, s. Vianeja Kustura, fra Rozo Brkić, dr. Dragan Pavelić, fra Mile Babić i fra Marinko Pejić.

Od 12. do 18. srpnja srpnja održana je četvrta po redu Franjevačka ljetna škola duhovnosti na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

U radu Škole bilo je nazočno 17 sudionika/ca: 9 sestara franjevki (5 Albanki crnogorske provincije, 3 kćeri milosrđa, 1 klarisa) i 3 franjevca (2 zagrebačke provincije i 1 bosanske provincije), 2 članice OFS-a iz Rijeke, te 3 simpatizera duhovnosti sv. Franje i sv. Klare: 2 sudionika/ca iz Sarajeva i 1 iz Zagreba.

Prvog dana Franjevačke ljetne škole duhovnosti pročelnica Povjerenstva za duhovnost Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s. Vianeja Kustura, pozdravila je sudionike/ce zaželjevši im plodan rad. Domaćin, provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, izrazio je svima dobrodošlicu naglašavajući blagodati zajedničkog rada na trajnoj duhovnoj formaciji i proglasio otvorenje Škole.

Šestodnevni program franjevačke trajne formacije sastojao se od tri prijepodnevna predavanja iz povijesti franjevačkog pokreta, povijesti franjevaštva u Hrvata, predstavljanja vlastitog puta posvećenog života bl. Marije Petković, te novine u posvećenom životu sv. Klare Asiške,  franjevačke filozofske i teološke škole, redovničke i franjevačke duhovnosti, i na kraju, ekumenskog i međureligijskog dijaloga u franjevačkoj tradiciji. Popodnevni program obuhvaćao je dvije radionice, posjetima franjevačkih samostanima u Kraljevoj Sutjesci i Visokom, kao i posjetima vjerskim institucijama u Sarajevu: židovskoj sinagogi i muzeju, katoličkoj katedrali, Staroj pravoslavnoj crkvi i muzeju, franjevačkoj crkvi sv. Ante na Bistriku i Husrev-begovoj džamiji.

Predavači su bili fra Marko Karamatić, s. Vianeja Kustura, fra Rozo Brkić, dr. Dragan Pavelić, fra Mile Babić i fra Marinko Pejić.

Na kraju programa,  sudionicima su dodjeljene potvrde o aktivnom sudjelovanju.

(kvrppbih/P.Vrebac)