17.07.2015

Blagoslovljeni temelji kuće ŠSF i Centra za socijalno ugrožene u Bukovici

Provincijska predstojnica s. Franka Bagarić, istaknula je nakanu da u Centru bude obiteljsko savjetovalište te pružanje pomoći djeci i ženama - žrtvama nasilja.

U subotu, 4. srpnja 2015., u blizini župnog posjeda u Bukovici (Tomislavgrad) blagoslovljen je kamen temeljac i gradilište nove kuće Školskih sestara franjevki Provincije Svete obitelji i Centra za socijalno ugrožene osobe

Svečanom blagoslovu uz provincijsku predstojnicu s. Franku Bagarić i sestre Provincije nazočili su fra Ante Pranjić, gvardijan franjevačkog samostana u Tomislavgradu, fra Petar Drmić, kapelan župe Bukovica, izvođači radova - djelatnici tvrtke „Dankić“ MM na čelu s Mirkom Ćerdićem te inženjer Borislav Petric koji nadzire gradnju.

Obred blagoslova je započeo u 10 sati pjesmom Bože moj dopusti mi. Provincijska predstojnica s. Franka uputila je riječ pozdrava nazočnima koji su došli podijeliti sa sestrama radost početka toga projekta u koji su i oni, svatko na svoj način, uključeni. Zahvalila je ocu Gvardijanu za odaziv da predvodi obred blagoslova. „Budući da živimo u vremenu kad je obitelj ugrožena i na nju se vrše napadaji sa svih strana nakana nam je da ova kuća osim prostorija za boravak redovničke zajednice posluži jednim dijelom za obiteljsko savjetovalište i pomoć djeci i ženama - žrtvama nasilja. Na pragu smo Godine milosrđa, stoga izgradnju ove kuće kao i sve njezine buduće žitelje povjeravamo Milosrđu Božjem. U građevinske temelje polažemo povelju o gradnji, bočicu blagoslovljene soli i komadić liturgijskog ruha koje je sv. Ivan Pavao II. imao prigodom pohoda Hrvatskoj u lipnju 2003. godine. Papa Ivan Pavao II. je na osobit način štovao Božansko milosrđe pa ga molimo da bude zagovornik svega dobroga što ga ovdje započinjemo,“ kazala je s. Franka predstavljajući okupljenima nakanu gradnje.

Podsjetivši da blagoslov znači Božju prisutnost, Gvardijan je pozvao na molitvu da uz Božju pomoć ta gradnja ide sretnom završetku, da Bog štiti graditelje i sačuva ih od svakoga zla. Poslije pročitanog odlomka iz Prve poslanice Korinćanima Božji smo suradnici, Božja njiva, Božja građevina (1Kor 3,9-11) i otpjevanog psalma K brdima oči svoje uzdižem (Ps 121) ohrabrio je sestre ističući kako su one Božji pomagači kad god svojim djelima izlaze ususret potrebitima i obespravljenima, onima koji traže utočište: „U temeljima koje blagoslivljamo ujedinjuje se Božja ljubav prema vama i vaša želja da 'zaodjenute u milosrdno srce' mognete Krista u braći prepoznati i posvjedočiti im Njegovu dobrotu.“

Uslijedila je sveopća molitva da započeto djelo pridonese izgradnji Kraljevstva Božjega, a sestre povjeri i u ljubavi pripoji Kristu - ugaonom kamenu.

Povelju stavljenu u temelje toga samostana pročitala je s. Zdenka Kozina, zamjenica provincijske predstojnice. Nakon što su Povelju potpisali Gvardijan i Provincijska predstojnica nazočni su pjesmama Krist jednom stade na žalu i Milost popratili svečano stavljanje Povelje u temelje kao i cijeli obred blagoslova.

Nakon blagoslova nastavljeno je druženje u restoranu „Lovre“ uz prigodni domjenak. (kvrppbih/Z.Kozina)