31.07.2015

V. franjevački hod Franjevačke mladeži Bosne Srebrene

Na franjevačkom hodu sudjeluje 50 framaša iz 20 različitih župa i tri sjemeništarca na čelu s duhovnim asistentom fra Danijelom Rajićem.

Ovogodišnji V. franjevački hod Franjevačke mladeži Bosne Srebrene započeo je proslavom 20. obljetnice djelovanja FRAMA-e u Vitezu pod geslom „Mir i dobro širimo“. Na hodu sudjeluje 50 framaša iz 20 različitih župa i tri sjemeništarca iz Visokog na čelu s duhovnim asistentom fra Danijelom Rajićem. Mladi su hodajući prešli oko 80 kilometara od Viteza preko Busovače, Brestovskog, Fojnice i Kreševa do Kiseljaka.

Svaki dan su započinjali ranom jutarnjom molitvom Časoslova. Hod je bio praćen molitvom krunice, pjesmom i smijehom uz koji se zaboravljaju svi žuljevi i napori. Na putu su koristili knjižicu za razmatranja i kateheze na temu sedam svetih sakramenata. Svakodnevno su molili za obitelji, prijatelje, domovinu i sve koji su se preporučili u molitve. Nakon prijeđenog puta, redovito su radili u skupinama, slavili večernju svetu misu, družili se kroz igre i pjesmu, te dan završavali večernjom molitvom. U Brestovskom je bilo organizirano i svjedočenje sestara klarisa o duhovnom pozivu. Hodajući prema Fojnici posjetili su lokalitet Kaštela gdje se sklonio i boravio nakon pada Bosne 1463. g., fra Anđeo Zvizdović sa svojom braćom franjevcima.

Prva etapa Franjevačkog hoda završila je u Kiseljaku 30. srpnja. Radost framaša je bila velika kada su u podne ugledali toranj crkve sv. Ilije proroka i čuli crkvena zvona. Ustrajali su do kraja kao jedna velika framaška obitelj unatoč jakom suncu, strmim planinama i žuljevima. U Kiseljaku je bilo organizirano klanjanje pred Presvetim, a mladi će imati i pokorničko bogoslužje kako bi se pripremili za potpuni oprost grijeha u Asizu. Program u Kiseljaku će završiti izvođenjem scenskih prikaza iz života sv. Franje

Radosna i raspjevana ekipa mladih kreće autobusom na put u Italiju u ranim jutarnjim satima 1. kolovoza, s tim da će prvo posjetiti Padovu, grad sv. Ante Padovnaskog i sv. Leopolda B. Mandića. Sudionici V. franjevačkog hoda zahvalni su Bogu, svim svećenicima, redovnicama koji su ih srdačno primili u svoje župe; te obiteljima koje su velikodušno otvorile vrata svojih domova te svima koji su im na putu nudili okrjepu. (kvrppbih/frama)