04.11.2011

Novaci u posjetu tuzlanskom samostanskom području

Cilj ovog hodočašća prije svega je promocija duhovnih zvanja u Franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj kroz novačke nastupe na svetim Misama (pjevanje, sviranje, čitanje misnih čitanja i sl.) koje predvodi meštar novaka.

U subotu, 29. listopada novaci i meštar fra Marko Ešegović zaputili su se u sjeveroistočni kraj franjevačke provincije Bosne Srebrene, točnije u tuzlansko samostansko područje. Svih pet dana, koliko su proveli u tuzlanskom kraju, novicijatska zajednica bila je smještena u Šikari, u župi svetoga Franje Asiškog, gdje ih je ugostio župnik fra Marko Lovrić. Cilj ovog hodočašća prije svega je promocija duhovnih zvanja u Franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj kroz novačke nastupe na svetim Misama (pjevanje, sviranje, čitanje misnih čitanja i sl.) koje predvodi meštar novaka.

Tako su u nedjelju, novaci i meštar posjetili župu Breške i župnika fra Franju Martinovića. Najprije su u filijalnoj crkvi sv. Ilije u Doknju uzveličali sveto Misno slavlje, a nakon toga su bili na pučkoj svetoj Misi u župnoj crkvi Uznesenja BD Marije u Breškama gdje su također nastupili, a budući da je bila mlada nedjelja na koncu Svete mise predvodili su i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Nakon Misnog slavlja župnik fra Franjo je novake i meštra ugostio na ručku nakon kojega su nastavili druženje u župnome uredu upoznavajući se s poviješću i aktualnim trenutkom brežaške župe. Prije samog odlaska iz župe razgledali su umjetnički vrlo lijepo uređenu župnu crkvu. Navečer su posjetili tuzlanski samostan sv. Petra i Pavla gdje su također aktivno sudjelovali na Svetoj misi na kojoj se pored vjernika okupilo i više desetaka tuzlanskih framaša. Poslije Svete mise tuzlanska samostanska zajednica na čelu s gvardijanom fra Zdravkom Anđićem ugostila je meštra i novake na večeri.

Ponedjeljak su novaci iskoristili za posjet kolijevci franjevačke provincije Bosne Srebrene- Srebrenici, po kojoj je provincija dobila ime. Vođa na putu za Srebrenicu bio im je tuzlanski župni vikar fra Marinko Baotić. U Srebrenici su najprije slavili Svetu misu u zavjetnoj kapeli koja je izgrađena pokraj temelja franjevačkoga samostana o kojem su više saznali čitajući popratnu literaturu koju su ponijeli sa sobom. Nakon Mise na povratku u Šikaru posjetili su memorijalni centar u Potočarima.

U utorak, na blagdan Svih svetih, novaci i meštar bili su na Svetoj misi na groblju u Ljepunicama koje pripada župi Šikara. Tu su također svirali na Svetoj misi koju je predslavio meštar. Na koncu Misnog slavlja meštar je predstavio novicijat, tj. program i svrhu novicijata. Poslije Svete mise, dozvolom sarajevskog Ordinarija, meštar fra Marko je blagoslovio temelje kapele ispraćaja koja se gradi na groblju. Poslije Mise novaci i meštar bili su na svečanom ručku u čitaonici u Ljepunicama na kojemu se okupio i veliki broj župljana.

U srijedu, na Dušni dan, novaci su posjetili župu sv. Ante Padovanskog u Drijenči i župnika fra Marka Antića. Tu su također svojim sviranjem i pjevanjem uzveličali Svetu misu na groblju u Drijenči koju je predslavio meštar. Nakon Svete mise i ručka u župnoj kući u Drijenči novaci i meštar razgledali su obnovljenu župnu kuću i crkvu te su se zaputili natrag u Livno. (kta/m.d.)