18.05.2016

Duhovna obnova redovnica u Sarajevu

Duhovna obnova održana je u organizaciji sestara Kćeri Božje ljubavi, a promišljanje je izložio vlč. Oliver Jerković, odgojitelj u Internatu KŠC-a u Sarajevu.

U nedjelju, 15. svibnja 2016 održana je mjesečna duhovna obnova za redovnice u organizaciji sestara Kćeri Božje ljubavi u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Susret je započeo u poslijepodnevnim satima, a završio euharistijskim slavljem. Sudjelovalo je oko 50-tak redovnica. Promišljanje na temu  "Život u Duhu. Duhovno zdravlje – istinsko zdravlje u redovničkom životu" izložio je vlč. Oliver Jerković, odgojitelj u Internatu KŠC-a u Sarajevu.

Vlč. Oliver je kroz sedam točaka izložio svoje promišljanje: Redovnica; Redovnica u svijetu – u Sarajevu; Duh Sveti; Duhovni čovjek  i njegova struktura; Duhovna bolest, život u Duhu; Duhovno zdravlje – značenje i nužnost. Između ostaloga istaknuo je: „Duhovna bolest je stanje grijeha koje onemogućava istinsko življenje krjeposti ljubavi prema Bogu i bližnjima. Svaki grijeh razara  i remeti duhovno zdravlje pojedine osobe ali onda i zajednice. Kršćanski je život pod trajnim milosnim djelovanjem Duha Svetoga, Duha kojega je Otac izlio u naša srca i koji u nama kliče: Abba, Oče. Nažalost iskustvo svagdanjeg kršćanskog života kao i redovničkog života nije samo iskustvo prisutnosti i djelovanja Duha Svetoga nego je i iskustvo vlastite grješnosti, slabosti i nesavršenosti. Zato je za naš život važno poznavati kriterije po kojima možemo detektirati autentičnu prisutnost Duha svetoga kako u osobnom životu, tako i u zajednici te kako bi se mogli otvoriti milosnom i životvornom djelovanju Duha te živjeti  život pod njegovim vodstvom. Sveto pismo daje nam prvi kriterij: čovjek i sve stvorenje duguju vlastiti život stvarateljskom djelovanju božanskog Duha. To znači: poštivanje svega što je živo, jedan je od duboko duhovnih stavova. To je antropološka i ekološka dimenzija: poštivati život čovjeka, ali i biljaka i životinja što nam i papa Franjo često govori. Drugi kriterij nužan za život u skladu s Duhom glasi: živjeti u snazi Duha, znači stvoriti prostor za drugi život, poštivati ga i favorizirati njegovu slobodu. Bog u svome Duhu stvara životni prostor. To bi značilo: nisi sama u svijetu, u svojoj zajednici i svijet se ne vrti samo oko tebe. Istinsko duhovno zdravlje pretpostavlja otvaranje drugima. S tim je povezan i treći kriterij: život sukladan Duhu je život u odnosu. Izići iz sebe kako bi sebe pronašla u drugoj i s drugom. Kao što Duh djeluje u stvorenju bez da mu ograniči slobodu tako i ovo biti uz drugoga ne znači nadvladavanje drugoga niti gubitak sebe. Biti istinski duhovno zdrav za kršćanina, sestru pretpostavlja brigu o zdravlju drugoga, bližnjega. Zanemariti bližnjega znači izgubiti vlastito duhovno zdravlje. Četvrti kriterij života u Duhu: kršćanski je život označen unutarnjom prisutnošću i djelovanjem Duha Svetoga koji oslobađa čovjeka od svake lažne sigurnosti koja se temelji na vlastitim snagama. Po ovom iskustvu kršćanin i u bolesti i patnji ima iskustvo brižne Božje ljubavi. Peti kriterij: živjeti u Duhu Svetome znači nikada ne zaboraviti eshatološku dimenziju života jer  smo sluge beskorisne koje iščekuju ispunjenje života na nebesima. Poznavati navedene kriterije preduvjet je ispravnog duhovnog života i duhovnog zdravlja. Tek onda dolazi ono pravo – duhovna terapija: molitva, ispovijed, duhovno vodstvo“, rekao je vlč. Oliver.

Slijedilo je klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu te sakrament pomirenja.

Duhovna obnova je završena euharistijskim slavljem kojeg je također predslavio voditelj duhovne obnove vlč. Oliver u suslavlju duhovnika bogoslova, vlč. Jakova Kajinića. Bogoslovi Vrhbosanskog sjemeništa kao i uvijek, brinuli su za posluživanje kod oltara te tijekom te duhovne obnove i za sviranje.

Budući da je svibanjska duhovna obnova bila posljednja u nizu, kućna predstojnica s. Marija Bešker, ŠSF uime svih redovnica zahvalila je vlč. Kajiniću za bratsku pomoć i radosnu raspoloživost u realiziranju mjesečnih duhovnih obnova za redovnice grada Sarajeva.  (kvrppbih) Foto: Ivan Matijević