22.07.2016

Proslava svetog Ilije u Karmelu na Buškom jezeru

Kardinal Puljić predslavio je misno slavlje i čestitao karmelskoj zajednici na desetoj obljetnici utemljenja samostana na ovim prostorima.

Na svetkovinu sv. Ilije Proroka, u srijedu 20. srpnja, u Samostanu i duhovnom centru Karmel sv. Ilije na Buškome jezeru svečano misno slavlje u 11 sati predslavio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

U svojoj uvodnoj riječi kardinal Puljić čestitao je karmelskoj zajednici na desetoj obljetnici utemljenja samostana na ovim prostorima, a u nadahnutoj propovjedi govorio je o životu svetoga Ilije koji je revnovao za pravoga Boga, iskusio Božju blizinu u tišini, u lahoru vjetra.

„Svima nam je potrebno doživjeti Božju blizinu, stoga trebamo zašutjeti da bi Boga doživjeli i to od Ilije učiti. Današnji čovjek nezadovoljan je zato što ne zna uživati u onomu što ima. Ne vidimo ni cvijeta, ni vrela, ni životinjice, ni ptica stoga je potrebno zašutjeti i pročitati knjigu prirode i u njoj doživjeti Božju blizinu. Dok putujemo valja piti prave vode, izvor žive vode, a to su Euharistija i Riječ Božja kako bi mogli ovom zemljom putovati i u vječnost zakoračiti. Nije Isus zalud rekao: 'Tko mene blaguje ima život vječni'. Od Ilije je potrebno naučiti koje prave vode piti. Njega je Bog ispunio snagom na Horebu, nas treba jačati svaki dan. Horeb je svako mjesto gdje živimo. Bog nas jača molitvom. Pogledajte koliko vremena potrošimo na svoju tjelesnu higijenu! Trošimo li toliko vremena za dušu?“ – upitao je kardinal Puljić dodavši da kršćani nikad ne trebaju gubiti nadu i zaželio krepost poučljivosti svima nama.

„Često smo tvrdoglavi, Bog upozorava, ali nismo poučljivi. To je ozbiljan problem, bilo da je riječ o odraslima ili mladima. Poučljivost da ne srljam tamo gdje je opasnost. Nije Bog dao Deset zapovjedi da se s nama igra već da nas pouči pravim putem. Treba nam i Ilijinog žara da izgaramo radošću vjere, sve je postalo sumorno, tužno i nema radosti vjere. Slaviti svetoga Iliju znači da treba ponijeti radost vjere.“

Kardinal je ustvrdio da u nama ima žilavosti, za koju smatra da nam ju je isprosio sv. Ilija te da se ona ne smije iskorijeniti. Hrabrim vas, volimo grobove svojih predaka, iz toga zavjeta čuvajmo svoje korijene i vjeru otaca i to namrimo budućim pokoljenjima“, zaključio je nadbiskup Puljić.

Ljepoti liturgijskog slavlja pridonijeli su svojim pjevanjem „Pivači sv. Jakova“ iz Šibenika.

Na koncu misnoga slavlja prior samostana o. Zvonko Martić, OCD zahvalio je svima koji su proteklih deset godina na bilo koji način pomogli gradnji Samostana, a kasnije i uzdržavanju te zajednice.

Proslava desete obljetnice Karmela sv. Ilije pod motom «Gorljivo sam revnovao za Gospodina Boga nad vojskama« održana je višednevnim prigodnim programom. (kvrppbih/Zora Stanić) Foto: Don Ivan Bebek