22.05.2017

Obnova redovničkih zavjeta s. Belen Caruncho de Llaguno u Banjoj Luci

Sestra Belen, uskoro ide u Rim na jednogodišnju pripravu prije doživotnih zavjeta koje će izreći pred generalnom poglavaricom Družbe.

U nedjelju 21. svibnja 2017. s. Belen Caruncho de Llaguno (Španjolka) obnovila je po peti puta svoje privremene redovničke zavjete (zadnji put prije doživotnih zavjeta) za vrijeme pučke sv. Mise koju je u župnoj crkvi Pohoda BDM u Banjoj Luci predvodio župnik don Žarko Vladislav Ošap uz sudjelovanje većeg broja vjernika te štićenika o kojima brinu sestre Misonarke ljubavi. Zavjete  je primila kućna poglavarica s. Alodina Sebastian (Indija), u nazočnosti s. Anđelke Pavliško  (Hrvatska) i s. Rosencie Hotaly (Tanzanija).

Na temelju liturgijskih čitanja toga dana don Vladislav je u kratkoj homiliji naglasio ulogu Duha Svetoga u životu svakoga kršćanina, a posebno u životu posvećenih osoba. „Duh razuma i mudrost koji nam pomaže razumijevati Božju Riječ; zatim Duh našega djetinjstva Božjega po kojem kličemo Abba – Oče i postajemo svjesni našega djetinjeg odnosa prema Ocu nebeskom; Duh razumijevanja i sloge koji je posebno krasio prvu kršćansku zajednicu; Duh ustrajnost i vjernosti u služenju Bogu i bližnjima te Duh praštanja kojega nam je Isus darovao prvoga uskrsnoga dana. Danas se zajedno sa s. Belen i svim sestrama želimo zahvaliti svim poticajima Duha Svetoga i milosnim darovima kojima nas prati u naviještanju i svjedočenju Božjega kraljevstva te moliti za trajno obraćenje i hrabrost u borbi za Božje kraljevstvo“, kazao je župnik Ošap te pozvao sve nazočne na trajnu molitvu za ustrajnost i život u prijateljstvu s Bogom. Svi su uputili usrdnu molitvu Bogu da s. Belen udijeli pomoć svoje milosti kako bi hrabro nastavila kročiti putem služenja i predanosti Bogu u Družbi Misionarki ljubavi.

Sestra Belen uskoro ide u Rim na jednogodišnju pripravu prije doživotnih zavjeta koje će izreći pred generalnom poglavaricom Družbe.

Sestre Misionarke ljubavi, poznatije kao sestre Majke Terezije došle su u Banju Luku u listopadu 2005. na poziv banjolučkog biskupa Franje Komarice. U kući djeluju 4 sestre.  Apostolat sestara je posjećivanje siromašnih u gradu i obližnjim selima. Otvorile su mali Dom za beskućnike (18 ležajeva) te pučku kuhinju u kojoj dnevno nahrane 90-ak osoba. Posjećuju također zatvorenike u zatvorima (Tunjice, Banja Luka i Doboj). Ovisno o mogućnosti, mjesečno dijele pakete hrane i odjeće siromašnim obiteljima kojih ima pedesetak. Osim materijalne pomoći sestre mole zajedno sa siromasima da im i na taj način pokažu put do Boga – a to sestre smatraju najvažnijim. Kako je znala reći utemeljiteljica sv. Majka Terezija, Misionarke ljubavi nastoje propovijedati ne toliko riječima nego djelima i životom. Sestre osim zavjeta čistoće, siromaštva i poslušnosti žive zavjet služenja najsiromašnijim od siromaha. (kvrpp bih/kta)