15.09.2017

Proslavljen zaštitnik Franjevačke provincije sv. Križa – Bosna Srebrena

Franjevci Bosne Srebrene okupili su se u samostanu sv. Pavla na Nedžarićima u Sarajevu na Kapitul „na rogožinama“, bratski susret na kojem se slavi patron Provincije.

U četvrtak, 14. rujna 2017. članovi Franjevačke provincije sv. Križa – Bosna Srebrena proslavili su blagdan Uzvišenja Svetog Križa, pod čijom je zaštitom njihova drevna provincija. Križ Kristov je obilježio burnu povijest i po snazi križa ta je provincija živjela, živi i dan danas te s Božjom pomoći, živjet će još mnoga ljeta.

Po starom fratarskom običaju franjevci Bosne Srebrene okupili su se na Kapitul „na rogožinama“, bratski susret na kojem se slavi patron Provincije. Ovogodišnji susret upriličen je u samostanu sv. Pavla na Nedžarićima u Sarajevu.

Nakon zajedničke molitve časoslova i pozdrava domaćina okupljeni su slušali zanimljivo predavanje na temu "Odgoj - zajednički hod prema zrelosti", koje je održao fra Danijel Nikolić, meštar bogoslova na Franjevačkog teologiji u Sarajevu. U drugom dijelu također su slušali iskustvom prožeto izlaganje fra Vitomira Silića, dugogodišnjeg odgajatelja sjemeništaraca i novaka pod naslovom "Osobno iskustvo rada u odgoju", a onda je uslijedila rasprava te iznošenje vlastitih promišljanja o važnosti odgoja za redovnički i svećenički poziv.

Uslijedila je Sveta misa koju je u koncelebraciji sa svim svećenicima, prisutnom fratrima i bogoslovima predslavio fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, koji je jednostavnim i poticajnim riječima posvijestio istinu križa Kristova u franjevačkom poslanju.

Nakon zajedničkog ručka u popodnevnom dijelu programa razgovaralo se o aktualnim i gorućim temama važnim za funkcioniranje te Zajednice.

(kvrppbih/fia)