25.12.2017

Božićna čestitka predsjednika KVRPP BiH fra Miljenka Šteke

Božićnu čestitku predsjednika Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH fra Miljenka Šteke prenosimo u cijelosti.

Predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Miljenko Šteko uputio je svoju božićnu čestitku redovnicima i redovnicama koju prenosimo u cijelosti.

 

BOŽIĆ 2017.

Mir vama!

O Božiću jedni drugima pružimo ruku, oprostimo, podarimo mir i iskažimo poštovanje.

Molimo za bolesne, usamljene, zaboravljene i sve koji proživljavaju raznorodne oblike siromaštva. Neka sve njihove tegobe i tjeskobe izliječi milosrdni Isus. Njihov vapaj u vjeri biser je više pred prijestoljem Božjim, jer takvi su uvijek blizu Božjega kraljevstva. Uključimo u naše molitve mnoge naše sunarodnjake koji su potrebni kruha napustili rodnu grudu i, nerijetko, pate u tuđini. Uključimo i one koji su gladni bijeloga kruha krenuli na isti put i koje jednako muči nostalgija. Neka Božić unese svjetlo u sve zbunjene i ogorčene duše. Neka naše mlade ojača vedrinom i zaputi u krilo nade. Neka svim navjestiteljima "radosne vijesti" oživi duboku radost. Da, baš ovakav Božić nam treba ovoga časa u našoj Domovini!

Kralj mironosni pomogao nam da svaku osobnu, obiteljsku, krajevnu i narodnu zbilju prosuđujemo i podnosimo oslobođeni u ljubavi.

Neka Božić ništa ne zasjeni: ni ljudska radost ni ljudska žalost, ni ozračje mnogih protimbi, niti sjena tame, jer - „svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze.“ (Iv 1, 5) Pogledajmo što se to dogodilo! (usp. Lk 2,15). Božićno otajstvo donosi nam oslobađajuću poruku kojom ispovijedamo da je Sin Božji postao čovjekom radi nas ljudi i radi našega spasenja. A naš narod u pučkoj pjesmi dodaje: „S neba siđe dolje radi grješnika, rodi se u štali radi čovjeka.“

Draga braćo i sestre u redovništvu! Majčinskom zagovoru Blažene Djevice Marije, Bogorodice, povjerimo naš hod, kako bismo na našim putevima prepoznali i prepoznavali  Emanuela, Boga s nama.

Na dobro nam došao Božić i sveto porođenje Isusovo. Bog mira i svake utjehe bio sa svima nama kroz ove svete dane i u nadolazećoj 2018. godini!

Fra Miljenko