Salezijanci

Sveti Ivan Bosco (1815.-1888.) utemeljitelj je Salezijanske družbe. Živio je u Torinu. Proglašen je ocem i učiteljem mladeži  jer su mladi bili psihološki, duhovni i organizacijski motiv njegova života i rada. Iz njegove svetosti nikla je u crkvi brojna duhovna obitelj, koja danas širom svijeta ima veliki broj grana koje se nadahnjuju na njegovu duhu i šire njegovu duhovnost. To su u prvom redu Salezijanci, nastali od dječaka i mladića, što ih je don Bosco okupljao i zbrinjavao u svom oratoriju sv. Franje Saleškoga u Valdoccu u Torinu. S njima je 1859. godine započeo organizirano djelo ljubavi prema mladima, osobito najzapuštenijima. Od drugih grana zgodno je navesti sljedeće: sestre salezijanke pod nazivom Kćeri Marije Pomoćnice; salezijance - suradnike; bivše učenike i mnoge druge. Svi oni širom svijeta rade za spas mladih, služeći se preventivnim sustavom. To je originalni proizvod Don Boscovog odgojnog iskustva, a temelji se na ljubavi, vjeri i razumu. Don Bosco osniva oratorije, zanatske škole, misijska djela, izdavačke kuće, a sve na korist mladih ljudi kojima je želio pomoći da postanu dobri kršćani i pošteni građani.

U Hrvatsku salezijanci dolaze preko Istre, tj. Rovinja godine 1913. u sklopu Austrougarske monarhije, a u Zagreb iz Ljubljane, 1922. godine. Djela u korist mladih počela su nicati i hvatati maha sve dok nije nakon Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji zavladao komunizam. Budući da je Duha Svetoga nemoguće sputati salezijanci su rasli brojem i mogućnostima. Godine 1972. osnovana je Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca. Rad se odvija većinom na župama.  Ipak, još za vrijeme komunizma osnovan je 1975 godine Katehetski salezijanski centar, a u Rijeci i Križevcima Salezijanci su imali srednju vjersku školu za spremanje svećenika, koja 1994. postaje Salezijanska klasična gimnazija, s pravom javnosti koju pohađaju svi koji su željni znanja.

Na poziv kardinala Vinka Puljića Salezijanci 1995. godine dolaze u Žepče gdje se uključuju u sustav „Katoličkih škola za Europu“. U školskoj godini 1999./2000. započinju s obrtničkom školom, koju, te godine, pohađa sedamdesetak učenika. Danas, nakon deset godina Centar ima dvije škole: Gimnaziju i Tehničko-obrtničku školu, koje pohađa preko pet stotina i pedeset učenika, a prije dvije godine otvoren je, u suradnji s Fakultetom strojarstva i računalstva s Mostarskog sveučilišta, i stručni studij računalstva, što je omogućilo mnogima koji, zbog financijskih problema, nisu mogli studirati, da u svom mjestu stanovanja mogu završiti kvalitetan studij. Uz sve to u našem se Centru nalazi i Omladinski centar u kojem se nastoji pomoći mladima da kvalitetno provode svoje izvan školsko vrijeme i da kroz neformalno učenje steknu razne vještine.

Salezijanaca u svijetu ima preko šesnaest tisuća, organiziranih u 93 provincije, a djeluju u preko stotinu zemalja u svijetu. Hrvatska salezijanska provincija, kojoj pripada i Katolički školski centar „Don Bosco“ u Žepču, ima nešto malo više od stotinu članova.  U Žepču, koje je jedina salezijanska prisutnost u Bosni i Hercegovini, djeluju tri salezijanca svećenika i jedan klerik, koji ovdje obavlja redovitu pedagošku praksu, kako je to predviđeno salezijanskim odgojnim kurikulumom. Uz Salezijance djeluje i grupa laika, salezijanaca – suradnika, koja od ove godine, od kako je završena početna formacija druge grupe pripravnika za suradnike, broji dvadeset i četiri člana, a Salezijanskoj obitelji pripadaju i mnogi bivši učenici koji su završili svoje srednjoškolsko obrazovanje u našem Centru.

Svaka salezijanska ustanova, po uzoru na don Boscov oratorij u Torinu, pozvana je biti dom koji prihvaća, župa koja evangelizira, škola koja priprema za život i dvorište za prijateljske susrete i život u radosti. Odgoj i evangelizacija promiču cjelovitoga “savršenog čovjeka” po uzoru na Isusa Krista, nastojeći da odgajanici postanu “pošteni građani i dobri kršćani”. Ukratko rečeno: odgaja se evangelizirajući i evangelizira odgajajući.

Katolički školski centar – Žepče

Katolički školski centar ustanova je koja se nadahnjuje na evanđeoskim vrijednostima kao i na djelu sv. Ivana Bosca. Škola odgaja i pomaže svakom svom učeniku da:

Tri su bitne karakteristike ove Ustanove. Riječ je o školi, i to katoličkoj i salezijanskoj.

ŠKOLA: odgojna institucija koja promiče razvoj zdrave i uravnotežene osobnosti pod sljedećim vidovima: kulturološkim, osjećajnim, društvenim i duhovnim.

KATOLIČKA: vlasništvo je Katoličke crkve kojoj je prvotna zadaća evangelizacija. Njezin odgojni i kulturološki projekt temelji se na kršćanskim vrijednostima koje postaju unutrašnja motivacija, nadahnjuju metodologiju, određuju ciljeve.

SALEZIJANSKA: vode je salezijanci, duhovni sinovi sv. Ivana Bosca koji je za mladiće svoga vremena darovao život nastojeći ih odgojiti  kao poštene građane i dobre kršćane.

Povijest Centra

- 1994. Sabor Hrvatske salezijanske provincije prihvaća poziv Ordinarijata vrhbosanske nadbiskupije i općinskih vlasti Žepča da preuzme brigu oko izgradnje i vođenja Katoličkog školskog centra u Žepču;

- Zemljište za izgradnju Centra, ukupne površine 70 000 m2, darovala je Općina Žepče;

- 1995. prvi salezijanci dolaze u Žepče i uključuju se u odgojno-obrazovni rad u srednjoj školi;

- 1997. položen kamene temeljac za izgradnju Katoličkog školskog centra

- 1999. započinje s radom Tehničko-obrtnička škola s prvih 72 učenika;

- 2000. započinje s radom i Opća gimnazija;

- 2003. izgrađena upravna zgrada i prostori za salezijansku zajednicu;

- 2004. započinje izgradnja nove školske radionice;

Katolički školski centar dio je mreže katoličkih škola u BiH. Centar danas ima dvije srednje škole: Opću gimnaziju (175 učenika) i Srednju mješovitu školu (340 učenika) s ukupno 60 djelatnika.

Ravnatelj salezijanske zajednice u Žepču: don Mirko Barbarić.

72 230 Žepče, Stjepana Radića bb, telefon: 032 888 702

Provincijal:

Don Tihomir Šutalo, SDB
Omiška 8
10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 3688-130
Faks: 01/ 3688-131
E-mail: salezijanci.hr@zg.t-com.hr
www.donbosco.hr


Fotogalerija

Više informacija na: www.kscdonbosco.ba