30.10.2018

Međuprovincijski susret kućnih predstojnica ŠSF u Zadru

Na seminaru u Zadru je sudjelovalo petnaest sestara, iz svake provincije pet, a dobrodošlicu im je izrazila provincijska predstojnica s. Andrea Nazlić.

Treći po redu međuprovincijski seminar za kućne predstojnice s hrvatskog govornog područja održan je od 26. do 28. listopada u Zadru, u samostanu sestara Splitske provincije Prečistog Srca Isusova. U sklopu trajnog odgoja isti je seminar tijekom posljednjeg trogodišta održan u Bugojnu i Bijelom Polju. Na seminaru je sudjelovalo petnaest sestara, iz svake provincije po pet.

Na samome početku pozdrav i dobrodošlicu uputila nam je provincijska predstojnica s. Andrea Nazlić, koja je izrazila želju i nadu da ovaj seminar doprinese što zdravijoj komunikaciji u životu svih nas pojedinačno i u svim zajednicama te da smo dobrodošle u njihove zajednice kad god to možemo i želimo. Dobrodošlicu nam je poželjela i kućna predstojnica s. Radoslava kao i sve sestre koje su se brinule o nama i kojima srdačno zahvaljujemo, piše s. Abela Banožić u svom osvrtu na taj međuprovincijski susret.

Voditelj seminara (kao i prethodnih) bio je fra Krunoslav Kolarić, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, koji je nas sudionice usmjeravao prema zdravoj i boljoj komunikaciji u našim zajednicama naglašavajući da: „Zdrava komunikacija nije 'opasna', nego poželjna u svim segmentima našega života. Danas ima jako puno instrumenata za komunikaciju, ali ta vrsta komunikacije nije ona kojoj gledamo 'oči u oči'. Treba naučiti zdravo komunicirati, a moja (naša) škola jest: učenje iz iskustva drugih! Ne mogu nas drugi poštivati, ako ne poštujemo same sebe i ne možemo drugima dati ono što nemamo. Kako mogu pomoći drugima; kako zajednicu gledam, kako je doživljavam, kako djelujem i kako sebe stavljam u ulogu?, neka su od pitanja kojima nas je poticao na razmišljanje.

Fra Krunoslav je svojom franjevačkom jednostavnošću, ali dubokim iskustvom i mudrošću te predanosti u Božje vodstvo, izravno i razumljivo upućivao sudionicama konkretne smjernice za suživot jednih s drugima pozivajući nas na razmišljanje kako je život samo jedan trenutak.

Bog nas je stvorio autentične, originalne od samih početaka, svaka je osoba neponovljiva. U svojoj smo jedinstvenosti pozvane da nikada ne zaboravimo da smo Božje zrcalo i da se, kroz molitvu i razumijevanje, ogledamo u životu jedna prema drugoj.

Sve sestre na ovom seminaru istaknule su kako je bogatstvo zajedničkog života u kojem njegujemo prihvaćanje različitosti potrebno ostvariti u svom poslanju.

Sam kraj seminara obilježile smo kratkim zajedničkim druženjem uz pjesmu i veselje sa svim sudionicama i sestrama koje žive u ovoj zajednici. Zahvalili smo fra Krunoslavu na bogatstvu ponuđenog sadržaja, podijeljenom iskustvu i ohrabrujućim riječima: 'Kad čovjek ima dobru namjeru, onda gdje je on nemoćan dođe Božja providnost i svemoć'!

Bogu hvala za zajedništvo i za sve sestre s kojima jesmo i s kojima smo bile.

(s. Abela Banožić)