30.04.2019

Susret „Bisera Očeva milosrđa“ u Uskoplju

Ovogodišnji susret šezdesetero okupljene djece viših razreda osnovne škole iz RH i BiH je održan u Uskoplju, od 22. – 25. travnja 2019. godine.

„Sve što postoji dar je Očeve ljubavi“ riječi su blažene Marije Propetog Isusa Petković čiju karizmu slijede i djeca Biseri Očeva milosrđa pod vodstvom njezinih duhovnih kćeri. Ta poticajna misao bila je geslo ovogodišnjeg susreta svih skupina „Bisera“ koje je održano u Uskoplju, od 22. do 25. travnja 2019. godine. Sudjelovali su domaćini iz Uskoplja sa svojom voditeljicom s. M. Angelinom Tokić, iz Stabline – kraj Ploča, voditeljica s. M. Helena, Zagreb – Trešnjevka, voditeljica s. M. Kristina Injić, Zagreb – Šestine, voditeljica s. M. Anamarija Vuković, Ivanić Grad, voditeljica s. M. Darija Lukić, te Novska, voditeljica s. M. Zrinka Vuković.

Šezdesetero okupljene djece iz različitih krajeva viših razreda osnovne škole, dva su dana kroz različite aktivnosti (predavanje, rad u skupinama, igra, kviz, molitva, sv. Misa, klanjanje, izlet, druženje, igrokazi, predstave, stvaralačko izražavanje…) nastojali prepoznati darove oko sebe, u drugima i u sebi. U hodu prema proslavi 100.godišnjice Družbe poseban je doživljaj bio gledati prikaz života blaženice, od djetinjstva preko mladenaštva, suradnje s biskupom Josipom Marčelićem, prvih koraka Družbe, osnivanje Družbe do odlaska u misije, kojeg su pripremili Biseri sa svojim voditeljicama te se predstavili jedni drugima kroz igrokaze i predstave. Bio je to poticaj da prepoznamo dar koji imamo u našoj hrvatskoj Blaženici koja nam je ostavila u baštinu bogatu riznicu duhovnosti i primjer istinskog predanja i žrtvovanja za dobro bližnjega što nas u konačnici čini sretnima i ispunjenima te daje smisao našemu životu.

Boravkom u prelijepoj prirodi, napose u Rami, prepoznavali smo i osluškivali u pjevu ptica, šumu povjetarca, mirisu trave i zvuku tišine ljepotu stvorenoga, veličinu Stvoritelja prisutnog u Njegovim stvorenjima a napose u bratu čovjeku. Ne možemo ne prisjetiti se serafskoga Oca sv. Franje koji je veličao Gospodina u svemu što ga okružuje, te braće franjevaca koji su nas primili i otvorili svoja vrata kako bismo mogli uživati plodove ovog susreta. Od srca zahvaljujemo župniku u Uskoplju fra Vinku Markoviću i njegovoj braći, kao i fra Branku Malekinušiću u Rami na gostoljubivosti, franjevačkoj jednostavnosti i ljubaznosti.

Ponekad nije jednostavno prihvatiti dar, posebno ako nam se dar ne sviđa. Izazov je prepoznati Božje darove. Hrabrost je prihvatiti Božje darove i razvijati ih bez obzira na vlastite želje. Bili su to neki od poticaja s kojima smo se suočavali u ovom susretu, otkrivali, borili, savjetovali…a vjerujem da ćemo to i nastaviti činiti u svojoj svakodnevnici…do onog trenutka dok naš život ne bude svjedočanstvo zahvalnosti Bogu na svemu primljenome. Jer tada ćemo shvatiti da nam Bog želi dobro i da nam Bog daje samo ono što je za naše dobro. Neka nam u otkrivanju Božje volje u našem životu pomogne i zagovor naše hrvatske blaženice Marije Propetog koja, vjerujem, bdije nad svojim hrvatskim narodom, a radost i duhovne plodove koje smo iskusili u ovome susretu kroz naše zajedništvo neka nam bude poticaj „gledati svijet očima darovanog“.

(s. M. Darija Lukić)