04.05.2019

Deseta obljetnica Doma „Sveti Josip“ u Vitezu koji vode SMI-Sarajevske provincije

Misno slavlje je predslavio nuncij Pezzuto, a sve okupljene je pozdravila provincijska glavarica Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije s. Maria Ana Kustura.

Deseta obljetnica djelovanja Doma „Sveti Josip“ u Vitezu koji vode sestre Služavke Malog Isusa Sarajevske provincije obilježena je Misom zahvalnicom koju je na blagdan sv. Josipa Radnika, 1. svibnja, predslavio apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto.

Uz štićenike Doma na misi se okupila njihova rodbina, brojni građani i istaknuti dužnosnici struktura političke, izvršne i zakonodavne vlasti, kulturni djelatnici, redovnice, gospodarstvenici. Prije misnoga slavlja sestrama koje vode Dom i svima okupljenima na svečanosti obratila se provincijska glavarica s. Maria Ana Kustura.

Dom koji može primiti 70 osoba u dvokrevetnim i jednokrevetnim sobama, prilagođen je pokretnim, polupokretnim i nepokretnim osobama, prije 10 godina izgradile su sestre Družbe služavki Malog Isusa, „Stadlerke“, kako ih još zovu, jer ih je osnovao prvi vrhbosanski nadbiskup Josip Stadler. One su u Vitez stigle 1907. godine, na posjed (80 jutara) koji je nadbiskup kupio s namjerom da proizvode hranu za štićenike „Betlehema“ i „Egipta“, domova u Sarajevu u kojima su utočište našla djeca siročad i stare iznemogle osobe. Posjedu je dano ime „Polje sv. Josipa“, a godine 1910. na tom je posjedu sagrađena i kapelica i samostan, što su redovnice godine 1927. obnovile i dogradile.

Kasnije, 1940.-1941. izgradile su i crkvicu posvećenu svetom Josipu. Nakon 42 godine boravka, vrijednog i mukotrpnoga rada u proizvodnji hrane ali i drugim humanitarnim, edukativnim i kršćanskim djelovanjem, 23. lipnja 1949. po naredbi komunističkih vlasti zabranjen im je rad i djelovanje i morale su napustiti Vitez. Sva imovina im je oduzeta, samostansko zdanje korišteno je kao školski prostor, kasnije je sve pretvoreno u uredski prostor tvrtke „Impregnacija“, a ekonomija, „Misir“, kako su mještani zvali „Polje svetog Josipa“, potpuno je uništeno, zaraslo u korov.

U prvoj godini ovoga stoljeća članice Družbe sestara služavki Malog Isusa vratile su se u Vitez. Zahvaljujući razumijevanju struktura općinske vlasti, na čelu s tadašnjom načelnicom općine Vitez Katicom Čerkez, i prije donošenja zakona o povratu imovine vjerskim zajednicama, vraćen im je dio zemljišta i napuštena crkvica s pripadajućim samostanskim prostorom. Vrlo brzo sestre su obnovile crkvicu i samostanski prostor, otvorile dječji vrtić, organizirale obuku i stručnu pomoć psihologa, pedagoga, logopeda… za djecu s manjim poteškoćama u razvoju, bez obzira na vjeru ili nacionalnu pripadnost. Prije 10 godina odlučile su izgraditi Dom za stare i iznemogle osobe.

Ravnateljica Doma „Sveti Josip“ je s. M. Admirata Lučić.

(kvrpp bih/kta)