10.07.2020

S. Samuela Bešker obranila magistarski rad

Na odsjeku za pedagogiju magistarski rad s. Samuela je izradila pod vodstvom mentorice prof. dr. Snježane Šušnjara.

 

 Na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu u srijedu 8. srpnja 2020. godine s. Samuela Bešker, članica Školskih sestara franjevaka Hercegovačke provincije uspješno je obranila magistarski rad na temu „Specifičnosti roditeljstva sa djecom s teškoćama u razvoju i psihičkim bolestima“ koji je izradila pod vodstvom mentorice prof. dr. Snježane Šušnjara.

Sestra Samuela u svom je radu osvijetlila probleme i poteškoće kroz koje prolaze roditelji koji imaju djecu s razvojnim i psihičkim poteškoćama. U uvodnom dijelu ukratko je objasnila što znači imati dobro psihičko zdravlje što je usko povezano s fizičkim zdravljem i socijalnim funkcioniranjem.

Zatim u teorijskom dijelu donosi poglede na psihičke bolesti kroz povijest te na koji se način pristupalo psihičkim bolesnicima kao i o različitim oblicima njihova liječenja.

Posebno su u teorijskom dijelu opisane roditeljske i pedagoške kompetencije jer kompetentnost roditelja podrazumijeva posjedovanje adekvatnih sposobnosti i kvaliteta. Roditeljska temeljna uloga, pravo i odgovornost prepoznaju se u važnosti koju roditelji imaju u razvoju, odgoju i obrazovanju svoje djece.

Budući da je tema rada „Specifičnosti roditeljstva sa djecom s teškoćama u razvoju i psihičkim bolestima“ u provedenom istraživanju sudjelovalo je 60 roditelja, koji su bili s djecom na Odjelu dječje i adolescentne psihijatrije u Sarajevu. Roditelji su bili podijeljeni u tri skupine. Dvadeset roditelja u prvoj skupini imali su djecu s autističnim poremećajem i intelektualnim teškoćama te drugih dvadeset roditelja čija su djeca imala anksiozno-depresivne teškoće, kao i školske fobije. Treća skupina roditelja, isto njih dvadeset, imali su djecu s akutnim psihotičnim polimorfnim poremećajem. Prema roditeljskim odgovorima na postavljene upitnike moglo se zaključiti koliko se teško nose s različitim poteškoćama svoje djece te koliko stresa, nerazumijevanja, stigme i socijalne izoliranosti dožive ovi roditelji s obzirom na to da društvo i društvena zajednica najčešće nema razumijevanja za ove roditelje i njihovu djecu.

Sestri Samueli čestitale su sestre njezine zajednice izrazivši radost što će stečeno znanje nesebično ugrađivati u zaštiti i skrbi oko ljudskog zdravlja! (šsf)