Karmelićanke Božanskog srca Isusova

Utemeljiteljica Karmelićanki Božanskog Srca Isusova je bl. Marija Terezija od sv. Josipa, krsnim imenom Anna - Maria Tauscher van den Bosch (1855.-1938.). Rođena je i krštena u uglednoj protestantskoj obitelji, od oca evangeličkog pastora i vrlo pobožne majke. Ljubav prema Bogu i silnu potrebu da i druge upozna sa živim Kristom, poprimila je već u obiteljskom domu. Kao djevojka upoznaje katoličku vjeru i otkriva da je to punina za kojom je tragala. U 33.-oj godini života ulazi u potpuno zajedništvo katoličke Crkve, a cijena koju je platila, jest to, da je se odriče vlastiti otac, gubi posao a jedina sigurnost ostaje joj naručje Nebeskog Oca. On, koji ima svoj plan sa svakim čovjekom vodi Annu Mariu strmim i trnovitim putem i nadahnjuje joj misao da osnuje novu redovničku zajednicu. Godinama se protivila tome, pripisujući te misli svojoj oholosti i napastima. Pročitavši životopis sv. Terezije Avilske, shvatila je da je Karmel mjesto gdje želi provesti svoj život. Živjeti u neprestanoj prisutnosti Božjoj, tražiti ga i ljubiti bez pridržaja bilo je sve za čime je Anna Maria čeznula. „Karmel i samo Karmel! Tamo sam morala ići. To je sada bio cilj mojih želja. Ta poniznost, ta ljubav prema Bogu! Sveta Terezija postigla je cilj za kojim sam težila.“ Mislila je kako će i sama ući u neki već postojeći karmelski samostan, međutim kroz molitvu i uz pomoć duhovnika otkriva da je Bog doista zove da bude oruđe u njegovim rukama u osnivanju jedne nove redovničke zajednice. Karmel nikako nije smjela izgubiti, a istovremeno u njoj se sve više javljala potreba za djelima milosrđa prema najpotrebnijima. U to vrijeme, 1891. u Berlinu gdje je živjela, bile su prilike takve da je bilo jako puno siromašnih obitelji i djecu su jednostavno preko novina poklanjali, moleći da ih se spasi. Tako ona Božjom providnošću otvara prvi dječji dom. Kasnije je otvorila mnogo domova po Europi i Americi. Uskoro joj se pridružuje velik broj djevojaka, te je tako rođena jedna nova redovnička zajednica u Crkvi. Anna Maria uzima redovničko ime Marija Terezija od sv. Josipa, a sve domove posvećuje očinskoj brizi svetoga Josipa.

Družba dobiva naziv Karmelićanke Božanskog Srca Isusova. To je spoj karmelske duhovnosti; unutarnje molitve i ljubavi Isusova Srca. Velika revnost za duše i gorljivost za Božju stvar, ispunjala je njezino srce. Sama svjedoči:“ Bog je moj Bog. Njegove duše, moje su duše, ti dragocjeni dragulji Božanskoga Srca, za koje je Krist visio na križu i u neizrecivim mukama dao svoj život.“

I danas svaka karmelićanka Božanskog Srca Isusova, prije svega je osoba molitve,  svakodnevnog istinskog susreta sa Kristom u Euharistiji, adoraciji i osobnom razmatranju. Što od Boga primamo, ljudima besplatno darujemo. Tako da smo pozvane biti  nositeljica nade u ovom često beznadnom svijetu; pružiti utjehu vjere i ljudima svjedočiti  radost koja proizlazi iz predanja Kristu.

Bitna oznaka naše Družbe je zajedništvo sestara, koje se u Karmelu njeguje kao pravi obiteljski duh.

Apostolat sestara Karmelićanki Božanskog Srca Isusova je bogat i rasprostire se u široke segmente Crkve i društva. Sestre i danas nastavljaju prvotnu karizmu u domovima za napuštenu i nezbrinutu djecu,  pružajući djeci ono što nisu uspjeli dobiti u svojim obiteljima. Tako sestre ostvaruju oporuku Majke Utemeljiteljice:“Budite im majke!“

Sestre vode dječje vrtiće; animiraju pastoralni rad s mladima; održavaju duhovne obnove za djevojke, susrete za djecu. Sestre se brinu za stare i nemoćne u domovima; poučavaju  vjeronauk u školi; župnu katehezu, animiraju liturgiju u župama. Rade i s odraslim vjernicima koji su uključeni u  Zajednicu Karmelskih laika.

U Hrvatskoj djeluju 97 sestara, 11 u drugim provincijama u Europi i Kanadi, 7 u misijama.

U Bosnu i Hercegovinu, u Gabela Polje su sestre došle 1991. na blagdan sv. Terezije Avilske zaštitnice samostana, o 100. obljetnici osnutka družbe Karmelićanki Božanskog Srca Isusova. Samostan se nalazi na području župe Presvetog Trojstva, Gabela Polje, mjestu koje graniči s Metkovićem i Čapljinom.

Kupljena je nedovršena obiteljska kuća, a i ono što je bilo izgrađeno zub vremena je uništio, jer su vlasnici živjeli u Njemačkoj. Obnavljano, građeno i nadograđivano je od 1991 - 2003. s prekidom za vrijeme domovinskog rata. U samostanu živi i  djeluje pet sestara.

U prosincu 2003. otvoren je dječji vrtić „Betlehem“ koji sestre vode i broji 30-ak djece. Sestre su zauzete u pastoralu mladih, u župnom pastoralu: vode crkveno pjevanje, brinu o uređenju crkve, poučavaju vjeronauk.

Mjesna poglavarica u Gabela Polju: S. M. Klaudija Bilaver;  tel. 036/821-678; e-mail: karmel.betlehem@gmail.com

Provincijalna poglavarica:
S. M.  Kristina Pišković
Leskovački brijeg 15
10 251 Hrvatski Leskovac
Telefon: +385 (01) /6578 450
E-mail: provincijalat.kbsi@gmail.com
www.karmelbsi.hr

Prezentacija

Fotogalerija