19.03.2021

Proslava sv. Josipa u samostanu Služavki Malog Isusa u Vitezu

Za slavlje svetkovine sestre SMI, štovatelji sv. Josipa pripremili su se trodnevnicom, koju je u kapelici samostana predvodio župnik fra Velimir Bavrka.

U samostanu sv. Josipa u Vitezu, 19. ožujka 2021. godine svečanim misnim slavljem u 11 sati proslavljen je zaštitnik samostana i kapelice sestara Služavki Malog Isusa (SMI) Sarajevske provincije. Misno slavlje predslavio je fra Velimir Bavrka, župnik župe u Vitezu, uz sudjelovanje sestara Služavki Maloga Isusa, na čelu sa provincijskom glavaricom s. M. Ana Marijom Kesten, te sudjelovanje vjernika župe Vitez i štovatelja sv. Josipa.

Za slavlje svetkovine sestre Služavke Maloga Isusa, štovatelji svetoga Josipa pripremili su se trodnevnicom, koju je u kapelici samostana također predvodio župnik fra Velimir, kao i klanjanje pred Presvetim Oltarskom sakramentom. Prvu večer župnik je naglasio kako se ne treba bojati, nego vjerovati, nadati se i pojačati dva imuniteta duhovni i tjelesni. Ovo vrijeme je izvanredna prilika da odgovorimo Isusu koji žeđa za nama, kazao je župnik i nadodao da je ovo prilika da se probudimo, da se okrenemo dobru: postu, čitanju Božje Riječi, kako bismo ojačali iznutra i poput sv. Josipa odgovorili na svakodnevne izazove.

Drugu večer župnik je posebno istaknuo važnu osobinu sv. Josipa, a to je šutnja srca. U šutnji srca možemo osjetiti taj Božji pogled, koji miluje. Lice koje moli, koje je preobraženo iz nutrine srca je ozareno, smireno, vedro i zrači. Kod sv. Josipa bilo je takvo lice i puno nutarnjih borbi i prilagođavanja svoje volje Božjoj volji, a to je poziv i nama danas, zaključio je župnik.

I treću večer župnik Velimir je govorio o sličnosti i zrcaljenu lica Isusova i Josipova. Pravednost koja se zrcalila na Josipovu licu, zrcalila se i na licu djeteta Isusa. Nadalje, župnik je pozvao sve da se preispitaju što jesu, a što nisu u usporedbi sa sv. Josipom, čovjekom pravednim, koji ljubi i traži dobro i sreću drugog. Sv. Josip jednim uhom sluša Boga, a drugim što se to događa u svijetu; prati što Bog hoće, otvoren je Bogu i sluša volju Božju, štiti svoju obitelj i zato je on važan i za nas, naglasio je župnik. Na Josipu se zrcali što od nas Bog očekuje, što od nas traži, s posebnim naglaskom na muškarce, muževe, očeve. Oni imaju poseban zadatak otkriti što je volja Božja, kako bi obitelj imala svoju zaštitu.

Dana 19. ožujka 2021. na sam dan svečane proslave nebeskog zaštitnika sv. Josipa samostana sestara SMI u Vitezu, župnik fra Velimir u prigodnoj propovijedi istaknuo je nemogućnost misije, u kojoj se našao sveti Josip i rekao svoj da Bogu. „Zadatak koji mu je Bog povjerio izvršio je i zato je najveći i svet. A Josip je to mogao učiniti, jer ga je resila prije svega jedna krepost, a to je poniznost. Josip je sklonio sebe, svoj plan, svoj ja u stranu i pretvorio se u ti. U poniznosti se Josip ostvario i počeo vjerovati Bogu. I nama danas sv. Josip poručuje: Bogu ništa u tvom životu nije nemoguće. Vjera i poniznost, slušanje i osluškivanje Boga, kad se spoje nastaje čudo. Kroz sva tri dana trodnevnice za vrijeme svete Mise, pjevanje su animirale sestre SMI i Prijatelji Malog Isusa na čelu sa Sanjom Grabovac. Svoj su doprinos i molitvi, misnim čitanjima i pjevanju dali i mladi iz Viteške župe i vjernici, kao i voditeljica zbora Olgica Krezić koja je svirala tijekom mise na sam dan sv. Josipa.

Nakon misnog slavlja, druženje se nastavilo u veselom ozračju za obiteljskim stolom. (s. M. Manda Pršlja)