14.09.2021

Dan Družbe ŠSFKK i obnova privremenih zavjeta sestara juniorki u Mostaru

Misno slavlje u kapeli provincijskog središta u Mostaru predvodio je fra Ante Marić, a obećanja sestara juniorki primila je provincijska predstojnica s. Zdenka Kozina.

Na Dan utemeljenja Družbe Školskih sestara franjevaka Krista Kralja, 13. rujna 2021., deset sestara juniorki Provincije Svete Obitelji u Hercegovini obnovile su privremene redovničke zavjete. Dan ranije imale su u samostanu sv. Franje u Bijelome Polju duhovnu obnovu, koju je predvodila njihova odgajateljica s. Slavica Barbarić.

Euharistijsko slavlje s obredom obnove zavjeta u kapeli provincijskog središta u Mostaru predvodio je fra Ante Marić koji ih je u prigodnoj homiliji potaknuo da svoje zavjete žive radosno imajući oslonac u Isusu i gradeći sav svoj život na Njemu. „Priznajući Mu svoju slabost i grešnost, a time i svoju nedostojnost, rast će vaša vjera u besplatnost Božje milosti i Njegovu snagu koja daruje slobodu, život i zdravlje.“, zaključio je fra Ante.

Nakon homilije sestre juniorke su, u nazočnosti drugih sestara, izrekle obrazac zavjetovanja pred provincijskom predstojnicom s. Zdenkom Kozina, koja je u ime Crkve primila njihova obećanja. Čestitajući im na oduševljenju za ideale sv. Franje u Provinciji Svete Obitelji koja obilježava 90. obljetnicu postojanja poželjela je da primjenjuju na sebe i svakodnevno rastu iz primjera o stotniku iz Evanđelja toga dana (Lk 7, 1 - 10). „A to je pouka o poniznosti koja zna da nam ništa što imamo ne pripada nam bezuvjetno, i da je prava moć u tome da učinimo nešto za drugoga, da se zauzmemo, da se založimo i izložimo za čovjeka u potrebi, bez razlike tko je…“, naglasila je s. Zdenka, dodajući: „Dužnici smo i beskrajnog povjerenja ovoga rimskog časnika u Isusovu riječ, u Njegovu moć i dobrotu na što nas podsjeća svako euharistijsko slavlje: “Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i ozdravit će duša moja!“

Zahvalne na daru redovničkog poziva i redovničke obitelji u kojoj su se prepoznale, sestre su molile Gospodina da blagoslovi njihov novi korak i učini ih dostojnima svoje prisutnosti, dara svoje bezgranične ljubavi. I da ostane pod krovom njihova srca u vijeke kako bi bile Njemu na slavu i bližnjima na dobar primjer.

Ne krijući radost zbog ovoga novog znaka Provincije koji ohrabruje i daje nadu cijela je samostanska zajednica nastavila druženje u blagovalištu uz čestitke i pjesmu. 

(s. Veronika Cvitković)