14.11.2021

Obilježena 28. obljetnica ubojstva fojničkih fratara

U samostanskoj crkvi Duha Svetoga u Fojnici obilježena je 28. godišnjica ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića, gvardijana i vikara ovog samostana

U subotu 13. studenog, misom zadušnicom u samostanskoj crkvi Duha Svetoga u Fojnici obilježena je 28. godišnjica ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića, gvardijana i vikara toga samostana.

Ovogodišnje misno slavlje, na kojemu su sudjelovali brojni vjernici, predvodio gvardijan fojničkog samostana fra Mirko Majdandžić, u koncelebraciji s 10-ak svećenika.

Nakon naviještenoga Evanđelja, fra Mirko je u svojoj propovijedi poručio: „Oni su mučenici!“ „Puno je nevinih koji su stradali u ratu, koji stradavaju i danas u prometnim nesrećama, ali zbog načina na koji su ubijeni fra Nikica i fra Leon – oni su mučenici. Ubijeni su jer su voljeli Fojnicu i željeli u njoj ostati, jer su bili najglasniji u želji da se u Fojnici sačuva mir i da rata ne bude“, naglasio je fra Mirko objasnivši i kako će fra Nikičina i fra Leonova žrtva imati smisla jedino ukoliko se u BiH konačno prekine lanac međusobne mržnje koji i 28 godina nakon rata još uvijek tinja.

„Ne možemo se ne zapitati i danas jesu li fra Nikica i fra Leon ubijeni uzalud, jesu li sve žrtve rata bile uzaludne – 28 godina poslije možemo zaključiti da loši učenici povijesti i dalje raspiruju mržnju zveckajući oružjem kojeg se nitko tko je bio sudionikom rata, uvjeren sam, ne bi prihvatio, ali bi možda neka druga djeca kojima žele manipulirati. Svi su ovdje stradali i mi trebalo uvažavati svačiju žrtvu, pa i muslimana koji također oplakuju svoje žrtve i ovdje u Fojnici. Trebamo imati više srca jedni za druge i za ovaj prostor koji nam je svima Bog dao da u njemu živimo. Uvjeren sam kako bi želja i naših ubijenih fratara bila da oni budu zadnje žrtve mržnje u ovoj zemlji u kojoj su željeli ostati i graditi u njoj mir“, poručio je fojnički gvardijan.

13. studenog ratne 1993., dok je rat bjesnio Fojnicom, srednjobosanskom općinom koja je ljeta iste godine proglašena zaštićenom sanitetskom zonom, fojnički franjevci spremali su se za malu i skromnu proslavu kako bi na trenutak zaboravili mržnju koja je razarala sve oko njih. Fra Leon Migić, tadašnji vikar nekoliko dana ranije imao je imendan, a fra Nikica Miličević, gvardijan, trebao ga je slaviti 14. studenog, na blagdan Sv. Nikole Tavelića. No, umjesto slavlja dvojicu franjevaca njihova subraća tog su 13. studenog ispratila na vječni počinak nakon što ih je na pragu samostana ubio pripadnik 302. Motorizirane brigade Armije R BiH iz Visokog, Miralem Čengić, u čemu su mu pomogli i Nedim Zerdo, Samin Mušinbegović i Vahid Begić, pripadnici iste postrojbe.

Sjećanje na dvojicu fratara obilježava se svake godine sredinom studenog u Fojnici. Tužna godišnjica protekne u slavlju mise zadušnice i prigodnog programa, a u sjećanju subraće i vjernika fra Nikica i fra Leon žive svakodnevno, jer vrijeme ne može izbrisati ni tragičan događaj ni plemenitost dvojice ubijenih fratara.

(nedjelja.ba)