22.11.2021

Seminar za mlade sestre klarise

Predavači na seminaru bili su: mons. Marko Semren, fra Josip Ikić i dr. fra Danimir Pezer, a sudjelovale su sestre iz Splita, Zagreba, Brestovskoga i Požege.

U Samostanu sv. Klare u Brestovskom od 12. do 18. studenog 2021. godine održan je seminar za mlade sestre klarise četiriju samostana hrvatskog govornog područja: Split, Zagreb, Brestovsko i Požega.

Pomoćni biskup banjolučki fra Marko Semren bio je predavač prva dva dana susreta, a obradio je sljedeće teme: Radost susreta i izbor zvanja, Izazovi posvećenom životu danas, Osoba i zajednica u procesu formacije, Afektivni život redovnice, Franjina pisma Klari i njezinim sestrama, Svetost redovnika/ca, Znakovi naši svagdanji na putu križa. Svako izlaganje fra Marko je prožeo konkretnim primjerima iz bogatog iskustva rada s mladim redovnicima i redovnicama i sestre potakao na aktivno sudjelovanje. Bio je također na raspolaganju za razgovor i pojašnjenja, sudjelovao je u svim molitvenim točkama te predvodio križni put – u svemu se osjetila fra Markova franjevačka jednostavnost i bratska blizina. 

U nedjelju 14. studenog sestre su posjetile franjevački samostan u Fojnici gdje ih je dočekao gvardijan samostana fra Mirko Majdandžić. Nakon što ih je proveo kroz crkvu, govoreći o njezinoj izgradnji, uništenjima i obnovama, predstavio im je knjižnicu te blago samostanskog muzeja. Posebnu pozornost sestara privukla je ahdnama, povelja iz 1463. godine koja svjedoči o susretu fra Anđela Zvizdovića i sultana Mehmeda II el Fatiha na polju Milodražu u Brestovskom. Poveljom je bosanskim franjevcima zajamčena sigurnost i omogućeno slobodno djelovanje i život po zakonima svoje vjere.

Fra Josip Ikić, prefekt sjemeništaraca u Visokom, bio je sa sestrama 15. i 16. studenog i održao im četiri predavanja na temu Duhovna borba u životu vjernika s posebnim naglaskom na redovnički život. U popodnevnim satima predvodio je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a pored predavanja i molitve fra Josip je ostatak svoga vremena u potpunosti posvetio pojedinačnim ispovijedima i osobnim razgovorima.

Zadnja dva dana susreta predavač je bio fra Danimir Pezer, dekan Franjevačke teologije u Sarajevu, koji je izložio zanimljive i korisne teme: Liturgijska aktivnost fratara u počecima Reda, Ponovni Kristov dolazak (himan Dies irae), Koralno pjevanje, Glazba i obredi, Obredno ponašanje, Oltar, Ambon. Ove tematike potakle su sestre na dublje promišljanje i na brojna pitanja na koja im je fra Danimir jasno i precizno odgovarao.

Bogatstvo sadržaja koje su kroz ove dane primile, te ljepota i radost međusobnog susretanja neka budu svakoj pojedinoj sestri snaga i ohrabrenje na putu nasljedovanja Krista siromašnog i poniznog. (Sestre klarise)