01.06.2012

"Dragocjenost zvanja u glinenim posudama"

Biskup Perić, govoreći o blagu duhovng zvanja i poziva je istaknuo da dar zvanja, kao i dar života, uključuje stalnu borbu.

Na poziv sestre Krune Adžamić, ravnateljice Caritasova Rehabilitacijskog centra u Mostaru, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić, 26. svibnja održao je razmatranje u okviru sestarske mjesečne obnove na predloženu temu: „Dragocjenost zvanja u glinenim posudama“.

Govoreći o blagu duhovnoga zvanja, biskup Perić kazao je kako je Božji poziv u učiteljsku i proročku službu povezan sa samim životom, uz izravno Božje stvaranje duše koju Gospodin udahnjuje u tijelo od roditelja začeto i rođeno. „Nije to zvanje naknadan čin i zov, u sedmom mjesecu ili u sedmoj godini, ili kada se mladić ili djevojka odluče poći u duhovni stalež, nego istodoban sa stvaranjem duše, zajedno s darom života. Ali to je samo poziv, povlašteno blago, dano osobi da se u uvjetima jasne slobodne volje i moći opredijeli za služenje Bogu potpuno, direktno i nedvolična srca“, kazao je biskup Perić. Pojasnio je da je tajna i u tome što Isus kaže da nijedno duhovno zvanje, svećeničko ili redovničko, nije ostvareno a da nije od Boga isprošeno: „Molite dakle Gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju“ (Mt 9,38). „Ne da je to inicijativa ljudska, tj. da naša majka ili baka nama isprosi odlazak u sjemenište ili u samostan, nego Bog gleda na raspoloživost ljudskih srdaca, na njihove molitve upućene Božanskomu prijestolju. A Svemogući raspoređuje svoje pozive komu hoće, kada hoće i kako hoće prema svomu vječnom planu“, rekao je biskup Perić. Kazavši kako dar zvanja, kao i dar života, uključuje stalnu borbu, istaknuo je da je molitva u sabranosti, klanjanje u razmišljanju, svojevoljna žrtva u pokori, progonstvo u strpljivosti, križ u predanju - glavno sredstvo kojim Bog privlači ljude k sebi. „To je Božja logika i pedagogija. I u njega ne će nikada ponestati zvanja. Može ih ponestati u jednome kraju, pa i u jednome narodu, zato što dječaci i djevojčice žele slijediti onoga mladića koji se ražalostio kada ga je Isus javno pozvao, a uvijek će biti zvanja ondje gdje se Božje zapovijedi opslužuju, Boga moli i pokora čini. Koliko svećenici ili redovnice svojim životom i primjerom omogućuju ili onemogućuju čitanje i očitovanje takvih zvanja u konkretnoj praksi? – tu valja zastati, pošteno se u savjesti upitati i životno popraviti“, zaključio je biskup Perić.

Poslije predavanja slavljena je u kapelici Sveta misa tijekom koje je biskup Perić molio i za pokojnu s. Paulu Šarić, nekadašnju vrhovnu poglavaricu Služavki Maloga Isusa i provincijalku Sarajevske provincije, koja je toga dana preminula u sestarskoj kući u Vitezu. (kta/kium)