30.12.2021

Slavlje Božića u Visokom

Simbol betlehemske štalice, betlehemsko svjetlo mira donijeli su u samostansku crkvu u Visokom mostarski izviđači iz Odreda Radobolja.

I u ovoj pandemijskoj godini malobrojna katolička zajednica je već kroz advent iz dana u dan u grad Visoko polako unosila duh Božića. Kroz nastupe učenika Franjevačke klasične gimnazije – koncert u crkvi, božićnu priredbu i druge točke, Božić je postao važan događaj ne samo za katolike, nego za većinu Visočana

Gvardijanova božićna poslanica

Sve naše molitve kroz došašće kao da su sažete u sljedećem biblijskom tekstu: „Rosite, nebesa, odozgor i oblaci daždite pravednošću! Neka se rastvori zemlja da procvjeta spasenje, da proklija izbavljenje!“ (Iz 45,8) – kazao je u svojoj božićnoj čestitci fra Franjo Radman, gvardijan Franjevačkog samostana i voditelj župne ekspoziture u Visokom, dodajući da su upravo u Božiću naša srca uprta u nebo kao sigurni izvor vjere koju zajedno, kao rosom, želimo osnažiti. Vjernici u Visokom činili su to tijekom adventa, posebno se za Božić pripremajući dolaskom na mise zornice i pristupanjem sakramentu pomirenja.

Unatoč intenzivnim pripremama postavlja se pitanje, a koje je istaknuo i fra Franjo: „Je li moguće u ovakvom svijetu slaviti Božić?! Hoćemo li ostaviti to slavlje za neka bolja vremena? Čini se kao da je i ta najveća tajna Božjeg djelovanja zaboravljena ili izobličena. Božić je postao slika ljudske tragedije. Mnogi ukopani u strahu za zdravlje i egzistenciju, ali i konformizam i sekularizaciju Božića, pribjegavaju izvrtanju povijesne i vjerske istine. Svake se godine iznova uz ovo slavlje pojavljuju novi modni trendovi koje nekritički i olako prihvaćamo, odbacujemo tradiciju, odbacujemo čak i novorođenog Isusa. Naprotiv, On je došao k nama da bismo stvarali okruženje u kojem Božić mogu slaviti svi: promrzli, odbačeni, izloženi, beskućnici, siti, gladni i žedni, prognanici i trpeći, bogati i siromašni, bolesni i zdravi, stari i mladi, odrasli i djeca, cijepljeni i necijepljeni. To je temeljni proglas iz betlehemske štalice u kojoj se utjelovljuje i očituje ljudskost i Božja zauzetost za svijet“, naglasio je Gvardijan u božićnom govoru.

Betlehemsko svjetlo i jaslice

Simbol betlehemske štalice već tradicionalno u Visokom najave mostarski izviđači iz Odreda Radobolja koji su i ove godine 19. prosinca 2021. u samostansku crkvu sv. Bonaventure donijeli Betlehemsko svjetlo mira. Mlade skaute s voditeljima dočekao je gvardijan fra Franjo Radman izrazivši im srdačnu dobrodošlicu i zahvalnost na ustrajnosti donošenja Betlehemskog svjetla u Bosnu i Hercegovinu, a više godina i u Visoko. Nakon kratkog programa u crkvi druženje je nastavljeno u samostanskoj blagovaonici. Veseloj družini pridružili su se postulanti koji su se tih dana uz bogoslove posebno angažirali u uređenju crkve i okoliša. S Gvardijanom su napravili vanjske jaslice. Otvorenje je organizirano 21. prosinca te su podijeljeni darovi za najmlađe članove župne zajednice, ali i djecu drugih vjeroispovijesti. Naime, u Visokom je vrlo malo katolika – nešto manje od 200, te je sasvim uobičajeno da se župnim slavljima pridruže i pripadnici drugih religija te na taj način podrže svoje susjede i doprinesu suživotu.

Misa polnoćka

Crvka sv. Bonaventure u ponoć je bila puna, a velik broj sudionika su bili muslimani - Bošnjaci. Takvo zajedništvo postalo dijelom bogate tradicije stoljetnoga života i djelovanja franjevačke zajednice u tom kraju, a očitovalo se također u vrhuncu slavlja Božića na misi polnoćki koju je predvodio fra Franjo Radman. Koncelebrirali su voditelji Franjevačkog duhovno-pastoralnog centra fra Josip Ikić i fra Marinko Štrbac te ekonom Samostana fra Stipo Alandžak. U svojoj propovijedi fra Franjo se osvrnuo na svijet u kojem živimo te vrlo neudoban ambijent u kojem se i ove godine rađa Bog.

„Nije potrebno više ni ponavljati što nas sve muči, gdje nas boli, o čemu i za koga brinemo, … svađe, oskudica, razorene obitelji, bolesti, ekonomska i ekološka kriza, potresi, poplave, ratovi, pandemije i epidemije, glad, radnici bez posla, ostavljena djeca, napušteni roditelji, nevjera, praznovjerje, … Čini nam se kao da je ovom nabrajanju nema kraja“, istaknuo je fra Franjo i dodao kako je potrebno razumjeti da Božić nije nikakva idila za kojom bismo uvijek nanovo čeznuli te da se Božić događa usred naše svakodnevnice gdje obavljamo svoj posao i odgovorno dijelimo ono što nam je Bog povjerio. Poželio je da te noći i u predstojećim danima Novorođeni ojača nadu unatoč strahu, obasja traženja unatoč izgubljenosti, utopli naše štale unatoč prividnom bogatstvu, probudi vjeru unatoč zdvajanjima, da Bog dotakne i promijeni našu stvarnost.“

Nakon mise polnoćke svi okupljeni su se zadržali u zajedničkom druženju uz čašu kuhanog vina. Vjernici su slavlje Božića nastavili među svojim najbližima, a poseban je znak zajedništva s Crkvom božićni blagoslov domova i obitelji koji je u župnoj eskpozituri u Visokom podijeljen 27. prosinca 2021.

Božićni prijem za predstavnike vjerskih zajednica i Gradske uprave

Sljedećega dana, 28. prosinca, upriličeno je u prostorijama Samostana tradicionalno blagdansko druženje. Susretu su uz domaćina gvardijana fra Franju Radmana nazočili predstavnici Srpske pravoslavne crkvene opštine Visoko, Medžlisa Islamske zajednice Visoko, Gradske uprave predvođeni Gradonačelnikom, Policijske stanice iz Visokog i dobročinitelji. Blagdani su i vrijeme darivanja, a upravo na tom okupljanju obznanjeno je da će Grad Visoko izdvojiti sredstva za sufinanciranje projekta postavke samostanskih muzejskih zbirki. Gvardijan je zahvalio svima na dolasku i zajedničkom obilježavanju Božića. Istaknuo je radost da je u Visokom prepoznata važnost franjevačke zajednice i škole, ali i bogatstvo muzejskih zbirki. Dobivanjem financijskih sredstava načinjen je prvi korak u njihovu očuvanju.

Na koncu bogatog božićnog slavlja u zajedništvu doista postajemo svjesni da u svemu što živimo zadnju riječ ipak nema čovjek ma kako se samouvjereno hvastao. Glavnu riječ budućnosti ima Bog koji je postao čovjekom u Isusu u Betlehemu. Naš Bog nije ni beta ni gama ni delta ni omikron. On je Alfa i Omega, Početak i Svršetak. Njemu, samo Njemu vjerujemo i radosno slavimo Božić – poručio je gvardijan fra Franjo Radman te poželio puno sreće i blagoslova u novoj 2022. godini, prenosi Franjevački samostan sv. Bonaventure. (fsv.ba)