Klarise

Samostan Svete Klare u Brestovskom

Samostan Svete Klare u Brestovskom osnovan je 11.6.1989. god. na inicijativu Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Četiri sestre su došle iz Samostana Svete Klare u Splitu, da bi u Bosni i Hercegovini nastavile djelo sv. Klare. Po projektu arhitekta gosp. Vinka Grabovca sagrađen je samostan u središnjem dijelu Bosne u blizini franjevačkih samostana Sarajeva, Visokog, Fojnice, Kreševa i Kraljeve Sutjeske. Izabrano je povijesno mjesto na lijepom brežuljku u Brestovskom.

Sestre se sa zahvalnošću sjećaju gostoprimstva franjevačke zajednice u Visokom gdje su boravile sedam mjeseci od dolaska iz Splita (23.10.1988.) do otvorenja novog samostana u Brestovskom 1989.

Dana 1.6.1993. miran život sestara poremetio je rat u kojem nisu ni one bile pošteđene jer je od neprijateljskih snaga zgrada bila zapaljena i zbog toga pola kuće je bilo dobro oštećeno. Sestre su velikom hrabrošću sve izdržale i velikim pouzdanjem u Boga pored svih opasnosti nisu napustile samostan. U tome su vjerno slijedile svoju svetu Majku Klaru koja je junački uz pomoć Božju obranila samostan u sv. Damjanu od navale saracena.

Sveta Klara (1193. 1253.) rodila se u Asizu, pripadala je asiškom plemstvu. Dirnuta propovijedanjem i načinom života svoga sugrađanina Franje, 1212. godine izabire redovnički život u djevičanstvu, poslušnosti, siromaštvu i klauzuri. Bila je vjerna Franjina sljedbenica, posebno odana "svetom siromaštvu". Red se jako brzo proširio, jednako kao i muški ogranak franjevačke obitelji. Za Klarom su pošle mnoge djevojke, među kojima su bile i njene dvije sestre, Hortulana i sveta Janja Asiška, pa čak i Klarina majka. Budući da se Red veoma brzo širio, Klara je morala napisati Pravilo po kojemu će sestre živjeti. Iako je u to doba Crkva je zabranila odobravanje novih redovničkih pravila Franjo i Klara su bili od toga izuzeti. Najprije je potvrdu dobilo Franjino Pravilo a potom i Klarino.

Dogodilo se to 9. kolovoza 1253., tri dana prije Klarine smrti. Klara je svojim sestrama ostavila u baštinu čistu, izvornu franjevačku duhovnost.

Red svete Klare nije centralistički strukturiran, kao primjerice franjevački Red, već je sastavljen od pojedinih samostana koji su autonomni, ali se u novije vrijeme sve više udružuju u federacije, ne dirajući autonomnost pojedinog samostana.

Danas u svijetu živi, moli, radi i žrtvuje se preko 20.000 sestara klarisa. Najbrojniji je klauzurno-kontemplativni Red. U Hrvatskoj oko 60 sestara živi u 3 samostana. Najstariji je Splitski samostan svete Klare iz kojega su prije pedesetak godina sestre došle najprije u Samobor, a potom 1948. u Zagreb. Iz tog samostana sestre su otvorile nekoliko novih samostana. Najprije u Sloveniji, zatim u Austriji, a u jubilarnoj 2000. godini sestre su otvorile novi samostan u Požegi.

Kao i mnoge klarise širom svijeta, sestre samostana sv. Klare u Brestovskom kroz franjevačku karizmu produbljuju i usavršuju način življenja evanđelja i nasljedovanja Isusa Krista. Izvor i snaga njihova života je Euharistija, časoslov, osobna molitva i sakramenti. Sestre svakodnevno njeguju klanjanje pred Presvetim sakramentom za potrebe Crkve, posebno za svećenička i redovnička zvanja ali i sve potrebe svijeta imaju mjesta u njihovim srcima. Nikoga ne zaboravljaju. .

Osim duhovne aktivnosti, peku hostije za potrebe biskupije.

U samostanu žive 4 sestre s doživotnim zavjetima, 3 sestre s privremenim zavjetima, 1 kandidatica, 1 postulantica i 1 novakinja.

Dnevni program:

24.00 - Časoslov (Služba čitanja)
5.30 - Ustajanje
6.00 - Razmatranje
6.30 - Molitva jutarnje, Treći čas i krunica
7.30 - Sv. Misa
8.15 - Doručak
8.30 - Rad
11.20 - Molitva šestoga časa i krunica
12.15 - Ručak i rekreacija
14. 00 - Stroga šutnja
15.00 - Molitva devetoga časa i razmatranje
16.00 - Rad
18.30 - Molitva večernje i krunica
19.30 - Večera i rekreacija
20.30 - Molitva Povečerja

Želja je sestara, da u prigodi velikog jubileja 800. obljetnice utemeljenja Reda Siromašnih sestara Svete Klare (OSC) otkriju ogledalo Evanđelja u utemeljiteljici Sv. Majci Klari.

Blagdan svete Klare Crkva slavi 11. kolovoza.

Opatica:
S. Hijacinta Batinić, OSC
BiH - 71255 Brestovsko
tel. 030/876 067; 063/993 267
faks 030/876 095
e-pošta: samostan.sv.klare@tel.net.ba

Fotogalerija