23.11.2022

Proslava svetkovine Krista Kralja u Livnu i blagoslov kipa sv. Franje Asiškoga

Svečano euharistijsko slavlje u kapeli samostana u Livnu predvodio je župnik iz Livna fra Jure Perić u koncelebraciji osam svećenika.

Zajednica Školskih sestara franjevaka Bosansko-hrvatske provincije u Livnu svečano je proslavila svetkovinu Krista Kralja, zaštitnika njihove Družbe i patrona samostana. Ovom slavlju prethodila je 17. studenoga duhovna obnova koju je o temi „Osama, pustinja i molitva“ predvodio dr. fra Bruno Ćubela, profesor moralne teologije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Na obnovi su se okupile sestre franjevke kao i sestre drugih zajednica u Livnu.

Svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Krista Kralja, 20. studenog 2022. u kapeli samostana u Livnu predvodio je župnik iz Livna fra Jure Perić u koncelebraciji osam svećenika Livanjskog dekanata. Slavlju su se pridružile i sestre franjevke iz Tučepa, Bugojna, kao i sestre iz Franjevačkog samostana Gorica te sestre Zajednice sestara milosrdnica iz Livna.
Kip sv. Franje izradio je umjetnik Ilija Skočibušić, akademski slikar iz Tomislavgrada, koji je sa suprugom također bio nazočan na tom slavlju.

Nadahnutom propovijedi župnik fra Jure osvrnuo se na evanđelje svetkovine. Potaknuo je sudionike slavlja na razmišljanje o tri križa i različitim pogledima lijevog i desnog razbojnika te o Isusovu križu u kojemu je naša nada. „U našem životu ima više križeva i svatko od nas se treba zapitati kojemu križu moj križ pripada“ zaključio je propovjednik.
Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je obred blagoslova kipa sv. Franje ispred sestarskog samostana, dar nepoznatog darovatelja. Obred je vodio gvardijan Franjevačkog samostana u Livnu fra Marko Ešegović.

Zajedničko slavlje i druženje nastavilo se kod zajedničkog stola u samostanskoj blagovaonici.

(ŠSF, Livno)