24.05.2023

Poruka Služavki Maloga Isusa prigodom slavlja XVII. provincijskog kapitula Sarajevske provincije

Poruku sestara Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije upućenu mjerodavnim državnim ustanovama radi vraćanja oduzete imovine objavljujemo u cijelosti.

Mi, sestre Služavke Maloga Isusa Sarajevske provincije Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, predvođene vrhovnom glavaricom Družbe s. M. Marijom Banić i provincijskom glavaricom s. M. Anom Marijom Kesten, okupljene u Kući Navještenja u Gromiljaku kod Kiseljaka od 15. do 20. svibnja 2023. na slavlju XVII. Redovitog provincijskog kapitula šaljemo poruku svim sestrama u Provinciji i javnosti:

O slavlju 180. obljetnice rođenja i krštenja prvog Vrhbosanskog nadbiskupa sluge Božjega Josipa Stadlera i utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, o 125. obljetnici gradnje i blagoslova kuće matice Družbe „Betlehem“ na Bjelavama u Sarajevu i o slavlju  XVII. Redovitog provincijskog kapitula na izvorima Družbe, ovom porukom želimo potvrditi našu stoljetnu vjernost Evanđelju Isusa Krista, Družbi i karizmi koju smo primile na dar od Duha Svetoga posredstvom prvog vrhbosanskog nadbiskupa sluge Božjega dr. Josipa Stadlera. 

Svjesne odgovornosti koja proizlazi iz našeg vjerničkog i Bogu posvećenog života, nastojat ćemo i dalje živjeti svoje posvećenje Bogu po svetim zavjetima i provoditi u djelo povjerenu nam karizmu služenja Isusovoj najmanjoj braći kako nam to nalaže sveto Evanđelje i kako nam propisuju Konstitucije Družbe.

Nastojat ćemo biti znak Božje ljubavi i brige za sve ljude koji žive na prostorima Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i u drugim europskim zemljama sve do dalekih misijskih krajeva kamo nas je providnost pozvala.

Na poseban način želimo to biti u zemlji Bosni i Hercegovini gdje je niknula naša Družba i gdje smo primile obvezu biti u njoj i djelovati u duhu karizme koju nam je povjerio sam utemeljitelj Družbe dr. Josip Stadler sve dok živi zadnji član Družbe.

Veliki dio materijalne imovine i baštine Družbe u BiH, koja je stečena od utemeljenja Družbe 1890. godine  sve do smrti oca Utemeljitelja 1918. godine, nije u vlasništvu Družbe više od 70 godina. Brojne zgrade su godinama prepuštene propadanju zbog nemara lokalnih vlasti. Oduzete zgrade i zemlja godinama služe državnom i društvenom dobru bez davanja bilo kakve naknade vlasniku. Malo ili nikako ulaže se u očuvanje i zaštitu tih zgrada od kojih bi neke, zbog svoje starine i ljepote, mogle biti ubrojene među nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine. Na mnogima od njih nema pisanog spomena o njihovim graditeljima i vlasnicima čime se gubi povijesni doprinos Družbe sestara Služavki Maloga Isusa u izgradnji ove zemlje BiH. Ovakvim teškim stanjem već stoljetnog vlasništva Družbe i nemogućnošću povratka vlastite imovine Družbi osjećamo se kao građani ove zemlje kojima je uskraćeno jedno od osnovnih prava posjedovanja imovine na ovim prostorima gdje desetljećima žive i djeluju i sestre Služavke Maloga Isusa i sama Družba sestara Služavki Maloga Isusa.

Ovom porukom obraćamo se mjerodavnim državnim ustanovama na a svim razinama u BiH s molbom da poduzmu potrebne korake kako bi se zaštitila materijalna imovina Družbe sestara Služavki Maloga Isusa od daljnjeg propadanja i daljnjih otuđenja; da se omogući Družbi povratak njezine oduzete imovine: zemlje, samostana i crkvi kako bi se obnovili i dalje bili u službi onih zbog kojih su građeni. Na taj način će se makar dijelom ispraviti propusti i štete nanesene Družbi sestara Služavki Maloga Isusa i otvorit će se novi putovi za izgradnju društva i Crkve na ovim prostorima.

Na kraju ove poruke i molbe pozdravljamo sve sestre članice Provincije, novakinje, postulantice i predstavnike vlasti državnih i lokalnih zajednica, građane u BiH i molimo da se, prema svojim ovlastima i mogućnostima, zauzmu za povrat oduzete imovine u BiH našoj redovničkoj zajednici.

Sarajevo, 21. svibnja 2023.

Sestre kapitularke SMI, Sarajevske provincije