16.04.2013

Vrhovni kapitul Družbe sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika

S obzirom na traženje novih putova za budućnost, biskup Uzinić savjetovao je sestrama da pitanje što im je činiti postave Bogu jer je potrebno činiti ono što je veliko u Božjim očima.

Redoviti VIII. vrhovni kapitul počeo je u ponedjeljak 15. travnja euharistijskim slavljem u crkvi Sv. Marije od milosti na Dančama koje je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić. Oslanjajući se na misna čitanja, biskup Uzinić redovnicama je skrenuo pozornost na događaj sa svetim Stjepanom, istaknuvši kako ga je njegovo služenje Kristu činilo privlačnim ljudima, no drugima je upravo to smetalo i činilo ga odbojnim. To što je drugima Stjepanovo svjedočenje Krista smetalo, nije spriječilo rast kršćanstva, rekao je biskup. Govoreći o krizi redovništva kao i krizi kršćanstva u suvremenom svijetu, biskup Uzinić istaknuo je kako postoji sklonost tražiti izvanjske uzroke tome, no primjer svetog Stjepana pokazuje da se kršćanstvo, unatoč svim negativnim vanjskim okolnostima, širilo jer je Stjepan bio pun milosti i snage.
 

Na početku kapitula biskup Uzinić potaknuo je redovnice da zahvale Bogu za sve dobro što se družbi, ali i njima osobno, događalo u proteklom razdoblju. S obzirom na traženje novih putova za budućnost savjetovao im je da pitanje što im je činiti postave Bogu jer je potrebno činiti ono što je veliko u Božjim očima, a ne u očima svijeta.
Svečano otvorenje kapitula započelo je zazivom Duha Svetoga u samostanskoj crkvi odakle su redovnice koje sudjeluju u kapitulu u procesiji krenule do kapitularne dvorane. Kapitul je, uz pozdravni govor, otvorila vrhovna poglavarica s. Ružica Barić. Govoreći o temi kapitula "Naš identitet i poslanje danas", vrhovna poglavarica je, uz ostalo, rekla: "Želimo biti dar ovoj Crkvi, a darivati se može samo onaj tko ima čvrst i jasan identitet". Zahvalivši biskupu Uziniću na sudjelovanju, istaknula je da od njega kao pastira ove mjesne Crkve očekuju ohrabrenje, podršku i pomoć u traženju, uz spremnost redovnica na osluškivanje govora Duha Svetoga, koji će ove dane njima i preko njega progovarati i pomagati razlučivati identitet Družbe. "Zajednica se definira onim što jest: ne po aktivnostima koje nosi, nego po vrednotama koje živi", rekla je s. Ružica, istaknuvši da je bit njihovog poslanja postajati nositeljice Božje ljubavi, što je trajni hod, a slavlje kapitula je povlašteni trenutak promišljanja o življenom "danas i sutra" kako bi Družba odgovorila na izazove vremena u kojem redovnice žive, ostajući pritom vjerne karizmi i otvorene djelovanju Duha Svetoga.
 

Prva dva dana kapitula redovnice će provesti u molitvi i duhovnoj obnovi koju predvodi biskup Uzinić, a četvrtog dana u četvrtak, 18. travnja, pristupit će izborima vrhovne poglavarice, vrhovnih savjetnica, vrhovne tajnice i vrhovne ekonome Družbe. Nakon toga kapitul nastavlja s radnim dijelom i završava u ponedjeljak 22. travnja.
 

Družba sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika izvorna je hrvatska redovnička zajednica nastala na mjestu gdje je, tijekom srednjeg vijeka, bila karantena za smještaj okuženih od kuge i drugih zaraznih bolesti. Za njih su se brinule dumne trećoredice, a tijekom narednih stoljeća postupno se formirala redovnička zajednica koja je 1983. godine uzdignuta u red ustanova papinskog prava. Družba danas ima oko 60 redovnica, djeluje u pet biskupija u hrvatskom narodu te dvije biskupije u inozemstvu. Kuća matica im je na Dančama u Dubrovniku.   (IKA)