20.08.2013

Proslava sv. Klare u Brestovskom

U homiliji biskup Semren je istaknuo kako nas sv. Franjo i sv. Klara pozivaju da živimo evanđelje, tada sve što jesmo i činimo postaje životno.

Na blagdan sv. Klare, u nedjelju 11. kolovoza, u brestovskom samostanu sestara klarisa svečano euharistijsko slavlje predvodio je pomoćni biskup Marko Semren u koncelebraciji s provincijalom Bosne Srebrene fra Lovrom Gavranom te duhovnikom sestara klarisa fra Gabrijelom Tomićem. U slavlju su sudjelovale i provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije s. Ivanka Mihaljević te provincijalna glavarica Sestara milosrdnica Provincije Majke Divne s. Terezija Karača.     
Proslavi je prethodila devetodnevna duhovna priprema koju je predvodio župnik župe Rođenja Marijina u Brestovskom fra Damir Pavić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene.  Vjernici su imali mogućnost za sakrament ispovijedi, u samostanskoj kapeli svakodnevno se molila krunicu a zatim je slavljena sv. Misa. Duhovni program u trodnevnici je predvodio dr. fra Ivo Pavić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene a okupio se veliki broj vjernika.

U homiliji biskup Semren je istaknuo kako nas sv. Franjo i sv. Klara pozivaju da živimo evanđelje, tada sve što jesmo i činimo postaje životno. Klara nije živjela za siromahe, nego kao siromah jer je Kristova učenica, jer je Franjina učenica. Željela je ustrajati u svetom siromaštvu jer se slobodno sa sestrama obvezala svojoj Gospođi: presvetoj siromaštini. U Klari, kao i Franji, siromaštvo je bilo prvi uvjet za oblikovanje njihova života prema evanđelju,  istaknuo je biskup.

Nakon sv. Pričesti slijedio je tradicionalni blagoslov kruščića koji podsjeća na događaj kada je sveta Klara čudesno umnožila kruh u nestašici hrane za svoje sestre. Blagoslovljeni kruščići podijeljeni su sudionicima euharistijskoga slavalja.

Nakon sv. Mise uslijedio je svečani objed u dvorani samostana. Sve okupljene pozdravio je fra Gabrijel Tomić, biskup Marko Semren, provincijal fra Lovro Gavran, provincijalka s. Ivanka Mihaljević, provincijalka s. Terezija Karača, opatica brestovskog samostana s. Hijacinta Batinić i drugi.

Kao i svake godine ispred samostana vjernici su veselo zaigrali kolo.

                                                                                                   (kvrpp bih/s.k.)