25.09.2013

Godišnji susret kućnih predstojnica u Bugojnu

Fra Ante Vučković je u svom predavanju govorio o tri različita shvaćanja autoriteta: naravni autoritet, autoritet iz osjećaja moći, te o služenju autoriteta u svjetlu vjere.

U subotu, 21. rujna, na blagdan sv. Mateja, u duhovnom centru Školskih sestara franjevki u Bugojnu održan je redoviti godišnji susret sestara kućnih predstojnica s provincijskom predstojnicom s. Ivankom Mihaljević. Sudjelovalo je 37 sestara predstojnica koje žive i djeluju u Bosni, Hrvatskoj i inozemstvu.

Susret je započeo molitvom Srednjeg časa, a potom je s. Ivanka uputila riječ pozdrava i srdačne dobrodošlice okupljenim sestrama. Posebno je pozdravila dr. fra Antu Vučkovića, člana Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i dekana na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, te izrazila zahvalnost u ime svih sestara što je unatoč brojnim obvezama prihvatio održati predavanje na zadanu temu "Služenje autoriteta u svjetlu vjere".

Fra Ante je svoje izlaganje započeo poticajnim razmišljanjem o službi poglavarice u kojem su sestre u tišini, u svjetlu vjere, mogle preispitati svoje služenje i poput sv. Franje stajati pred Bogom s pitanjem: Gospodine, što želiš učiniti u mojoj zajednici u određeno vrijeme preko moga služenja kao kućne poglavarice? Potaknuo je sestre da, ukoliko već nemaju, izaberu moto/geslo po kojem će organizirati i promatrati svoju službu služenja kao poglavarice.

U svom izlaganju fra Ante je stavio naglasak na tri različita shvaćanja autoriteta kroz koje možemo preispitati vlastiti autoritet:

Naravni autoritet - ima vrijednost neovisno o našem shvaćanju autoriteta. Jedna od glavnih obveza poglavara/ice je otkriti gdje su sklonosti pojedine sestre/brata i prema tome ih usmjeravati. Nužno je imati povjerenja u osobu kako bi radosno živjela i predano obavljala povjerenu dužnost. Na koji način kao kućna predstojnica otkrivam sposobnosti svojih sestara? Činim li to uopće?

Autoritet iz osjećaja moći - Svaki autoritet je moć. Postoje osobe koje nemaju naravni autoritet, a onda moć ima svoju logiku. Moć nad drugima može dolaziti iz osjećaja manje vrijednosti. Takav autoritet nije dobar ni za pojedinca ni za život zajednice.

Rječitu sliku ovakvog autoriteta nalazimo u Bibliji u Knjizi o Sucima: "Kada su to dojavili Jotamu, ode on, stade na vrh gore Gerizima i povika im na sav glas: Čujte me, uglednici šekemski, tako vas čuo Bog! Jednom se zaputila stabla da pomažu kralja koji će vladati na njima. Pa rekoše maslini: Budi nam kraljem! Odgovori im maslina: Zar da se svog ulja odreknem što je na čast bozima i ljudima da bih vladala nad drugim drvećem? Tad rekoše stabla smokvi: Budi nam kraljem. Odgovori im smokva: Zar da se odreknem slatkoće i krasnoga ploda svoga da bi vladala nad drugim drvećem? Tad rekoše stabla lozi: Budi nam kraljem. Odgovori im loza: Zar da se odreknem vina koje veseli Bogove i ljude da bih vladala nad drugim drvećem? Sva stabla rekoše tad glogu: dođi, budi nam kraljem! A glog odgovori stablima: ako me doista hoćete pomazat za kralja, u sjenu se moju sklonite. Ako nećete, iz gloga će oganj planuti i sažeći cedrove libanonske…“ (Suci 9, 6-15).

Netko tko ima osjećaj manje vrijednosti, jer nema ploda, ima strahovitu volju podčinjavati druge samima sebi, poput gloga iz biblijske basne. Ljudski ego može prekriti plodove koje posjeduju drugi. Ova prispodoba ne smije se uzeti kao jedina slika u svim načinima upravljanja ali je ona sjajna za one koji svoj autoritet i služenje baziraju na osjećaju manje vrijednosti i isključivo na moći i zapovijedanju.

Autoritet iz svjetla vjere - dolazi iz svijesti da to što činim je prvenstveno služenje i to činim zato što to Bog hoće. Tada se spaja čovjekova volja s Božjom voljom, a u blizini takve osobe moguć je rast drugoga. To je mjesto iz kojeg ključa najbolje što može biti. Vrhunac moći nije u tom da se svih ponašaju kako autoritet želi, nego u tom da drugi ima priliku rasta. Autoritet je moć u svjetlu vjere a to znači imati Božje oči za druge ljude.

Evanđelist Ivan donosi izvješće Isus pere noge učenicima (Iv 13, 1-17). To je najveća gesta služenja i najveća gesta vlasti. To je slika u kojoj Bog svoju moć pokazuje u služenju. To je najuzvišeniji primjer služenja autoriteta u svjetlu vjere, naglasio je fra Ante.

Nakon izlaganja fra Ante je pozvao sestre na izmjenu vlastitih iskustava kao načina međusobnog obogaćenja u istoj službi.

U 11.30 sati u našoj kapeli slavljena je sveta misa koju je predslavio fra Ante a sestre su svojim skladnim pjevanje uzveličale slavlje. U propovijedi fra Ante se osvrnuo na evanđeoski odlomak o pozivu apostola Mateja (Mt 9, 9-13). U carinarnici svi su vidjeli carinka Mateja, ali Isus ugleda čovjeka… Taj pogled je promijenio Mateja. Enormna snaga je nekoga vidjeti kao čovjeka. To je Božje djelo. Milosrđe je važnije od žrtve. Mi često svoje službe stavljamo u žrtvu ali milosrđe otvara prostor za druge. Matej je vidio da je viđen onako kakav jest i to ga je promijenilo jer se prepustio Isusu, kazao je fra Ante.

U popodnevnim satima nastavljen je rad u kojem je s. Ivanka upoznala sestre s programom za duhovnost i trajni odgoj svih sestara Provincije za 2014. kao i s drugim programima glede okvirnog godišnjeg plana za cijelu Provinciju.

Sestrama kućnim predstojnicama uručene su određene smjernice i prigodni materijali za animiranje života i djelovanja pojedine zajednice. Naglašeno je da prva enciklika pape Franje Lumen fidei - Svjetlo vjere bude temelj i izvor poticaja za zajednički duhovni hod tijekom naredne godine. 

Provincijska predstojnica je potaknula sestre na čitanje, na važnost knjige koju ne mogu zamijeniti nikakva moderna sredstva priopćavanja te je istaknula važnost praćenja događaja iz života Crkve i društva. Razgovaralo se o važnim tekućim pitanjima koja dotiču život i djelovanje naše Zajednice kao i o značajnijim događanjima koji prethode u našoj Provinciji.

S. Ivanka je pozvala sestre na odgovoran pristup pri popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini koji će biti od 1. do 15. listopada 2013. godine.

Susret se odvijao u vrlo ugodnom ozračju te je završen u 16 sati molitvom i pjesmom. Na kraju, s. Ivanka je zahvalila svim sestrama na sudjelovanju i poželjela blagoslov svakoj zajednici i svakoj sestri.

 S. Kata Karadža