02.12.2013

Adventska okružnica provincijske predstojnice s. Ivanke Mihaljević

Pred nama je vrijeme adventa, vrijeme pozornijeg motrenja, vrijeme boljih izbora koji dovode do Krista, piše sestra Ivanka u svojoj okružnici.

S. Ivanka Mihaljević, provincijska predstojnica uputila je Školskim sestrama franjevkama Bosansko-hrvatske provincije Prečistog srca Marijina adventsku okružnicu koju prenosimo u cijelosti.

Blažena ti što povjerova.

(Lk 1, 45)

Drage sestre!

Nerijetko se zapitam kakvom li je snagom i vjerom bio nošen Marijin život koji je zapravo bio odgovor na Božji plan? Jesu li ljudi koji su je svaki dan susretali u najredovitijim svakodnevnim poslovima doživljavali potpunost njezina predanja i povjerenja u Boga? Je li se na Marijinu licu odražavala budnost i pozornost na Božju riječ? Ponekad je, drage sestre, potrebno suočiti se s ovakvim pitanjima koja nas u promišljanjima odvode u Nazaret i među Marijine suvremenike. Međutim ova pitanja doživljavamo i danas veoma aktualnima jer je Marijin stav, izrečen kroz njezin fiat, plod poimanja života koji ne promišlja prvenstveno o vlastitom samoostvarenju, nego govori o životu darovanom za Drugoga. Slušati Riječ, vršiti volju Božju doista je u središtu njezina života. Iskreno se zapitajmo što je to u središtu moga života i ima li moj život središte i bit ili je mnogo toga meni podjednako važno?!

Pred nama je vrijeme adventa, vrijeme pozornijeg motrenja, vrijeme boljih izbora koji dovode do Krista. To vrijeme obilježava budnost koja nas vodi prema prepoznavanju Isusova dolaska u naš život. Hoće li Bog koji dolazi proći mimo nas u svakodnevnoj užurbanosti? Hoćemo li razaznati Božje lice u zamagljenoj zbilji? Ne dopustimo, drage sestre, da nam ovo milosno vrijeme ne urodi plodom zbog naše neodlučnosti, tromosti i suženih perspektiva, izloženosti buci svijeta i zasićenosti. Odlučite se za ono što je milo Gospodinu. Razmotrite pomno kako živite. Iskupljujte vrijeme! (usp. Ef 5, 10-16).

Godina vjere, koju je Papa netom zaključio, bila je prigoda da učvrstimo vlastitu vjeru i poticaj da nikada ne prestanemo moliti za nju. Ne dopustimo da nam vjera oslabi. "Ona pomaže otkriti veliki poziv, poziv na ljubav, i jamči da je ta ljubav pouzdana, da vrijedi predati joj se, jer se njezin temelj nalazi u vjernosti Bogu, koji je jači od svake naše krhkosti" (Lumen fidei 53).

Snagu na putu vjere Sv. Franjo je crpio u slavljenju euharistije. Za sebe, za svoje djelovanje, ali i za život cjelokupnoga bratstva. U euharistijskom darivanju nalazi uzor i snagu za vlastito siromaštvo i poniznost, i tu uči kako biti Isusov učenik koji radosno služi cijelim bićem Bogu i ljudima.

Drage sestre, utecimo se Mariji, majci Riječi Božje. Neka nam pomogne otvoriti uši i srce da čujemo Božju riječ i da prepoznamo Božji glas i njegov poziv!

Svjetlo Novorođenoga, kao vrhunac i cilj adventskog iščekivanja, neka rasvijetli tamu ovoga svijeta, neka ražeže naša srca i neka to svjetlo sve više raste u nama. Po tom Svjetlu, za koje Sv. Ivan kaže da prosvjetljuje čitav svijet, neka nam svane dan koji ne poznaje zalaza (usp. Iv 1, 9).

Svima vama, drage sestre, želim dar milosti da prepoznate tihi Božji dolazak u vlastiti život. Bog vas pratio i blagoslovio!

Vaša

              s. Ivanka Mihaljević

            provincijska predstojnica