26.02.2014

Tri kreposti sv. Marte – tema duhovnih vježbi

Od 14. do 20. veljače u samostanu ŠSF Bosansko-hrvatske provincije u Tučepima, o. Mihályjo Szentmártonij, SJ bio je voditelj duhovnih vježbi.

Pod vodstvom p. Mihályja Szentmártonija, SJ, Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije, nijh dvadesetak imale su duhovne vježbe od 14. do 20. veljače u Tučepima. Osvrt s. Marine Jurišić, sudionice duhovnih vježbi prenosimo u cijelosti.

Zasigurno ste, barem jednom u ruci držali knjigu Psihologija duhovnog života, ili neku drugu knjigu ili članak iz bogatog opusa p. Mihályja Szentmártonija. Mi smo, znate, imale milost i priliku čitati iz njegove "knjige života". Čini mi se da su naše duše gutale riječi kojima nam je kušao približiti Božju ljubav, sve potkrijepljeno osobnim iskustvom i znanjem, što se, čini mi se, zove mudrost.

U svoj svojoj skromnosti i jednostavnosti p. Szentmártoni nas je zamolio da za voditelja kroz ove duhovne vježbe uzmemo, pomalo neobično, biblijski lik sv. Marte. Jesmo li razmišljali zašto bismo uopće slavili njezin blagdan i nazivali je svetom, ako je uglavnom prikazujemo kao odrješitu, ratobornu i tvrdoglavu?

Martina svetost, navodi duhovnik, proizlazi iz tri kreposti koje nam daju odgovor na tri pitanja koja smo si trebale postaviti tijekom ovih duhovnih vježbi. Prvo je „kako to mi vršimo svoje dužnosti?“ Marta je kako čitamo u evanđelju sva predana posluživala Isusa i učenike, nije joj bio važan sam posao nego nakana da ih što bolje ugosti. Drugo pitanje u kojem prepoznajemo Martinu krepost jest "kako rješavamo sukobe s drugima?" Marta je ljuta jer joj njezina sestra ne pomaže u poslu, ali ne obraća se Mariji, nego izravno Isusu. I dok je Isus prekorava ona prihvaća njegov ukor i nastavlja dalje raditi svoj posao, to nam ukazuje na treće pitanje: "Kako prihvaćamo opomene naše savjesti i poglavara?" Marta je ovdje postavljena kao osoba koju Isus treba dovesti u red, i to je bio smisao i naših duhovnih vježbi. Zato je duhovnik neumorno naglašavao da otvorimo vrata svoga srca, kao Marta svoje kuće, i dopustimo da Isus žarom svoje ljubavi očisti najnedostupnije i najmračnije zakutke, kako bismo se osjetile voljenima od Boga i oduševljeno nastavile živjeti sveto zvanje te ga ostvarivale u svagdanjoj misiji života.

(kvrpp bih/www.ssf.hr)