30.06.2014

Svećeničko ređenje devetorice đakona u sarajevskoj katedrali

Kardinal Puljić zaredio je u sarajevskoj katedrali šestoricu svećenika za Vrhbosansku nadbiskupiju i trojica za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu.

Tijekom svečanog misnog slavlja u nedjelju 29. lipnja, na svetkovinu sv. Petra i Pavla i na vanjsku proslavu Srca Isusova, zaštitnika katedrale i Vrhbosanske nadbiskupije, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić zaredio je u sarajevskoj katedrali devetoricu đakona za svećenike: šestoricu za Vrhbosansku nadbiskupiju i trojicu za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu.

U propovijedi kardinal se prisjetio molitvenog zaziva koji su u vrijeme njegova djetinjstva molile brojne obitelji: Bože, daj nam svećenika po svome Srcu! Dodao je kako je vremenom sve više shvaćao da ostvaren svećenik može biti samo onaj koji zna učiti od božanskog Srca. Podsjetio je na Isusove riječi: "Učite se od mene, jer sam krotka i ponizna srca". "Uspješan je svećenik je onaj svećenik koji nauči blagu vijest blago i radosno naviještati. Radostan je svećenik onaj koji je poput Krista imati probodene ruke i bok kako bi vodio svoje stado. Takav svećenik je uvjerljiv", kazao je kardinal Puljić ističući kako je potrebno da svećenik bude spreman na žrtvu i na posvećivanje svijeta. "Sretan svećenik je onaj koji trajno uči od Isusa", istaknuo je kardinal Puljić, naglasivši potrebu da Isus bude u središtu svećenikova života.

"Bez prave poniznosti nema vjernosti. Bez unutarnje slobode nam odanosti. Nijedan svećenik, koji je bilo čime zarobljen, ne može biti sretan svećenik", kazao je kardinal Puljić, ukazujući na važnost osobne molitve, otvorenost Božjoj riječi i trajno ispovijedanje da je Isus Krist, Sin Boga živoga. Rekao je da svećenik govori iz onoga što mu je u srcu ističući važnost da u svećenikovu srcu stanuje Krist Govorio je o životima svetih apostola Petra i Pavla koji su uzori u svjedočenju i ljubavi prema Isusa Krista. "Bit ćete opečaćeni svetim redom prezbiterata. Za to vam je živjeti i to iz vjere na način da trajno učite od Isusova Srca", kazao je kardinal Puljić, napomenuvši da će morati proći kroz kušnje te da će trebati dokazati za što žive i što je njihov svetinja. "Hrabrim vas: ne bojte se!" poručio je kardinal Puljić. (IKA/KTA)