22.09.2014

Susret kućnih predstojnica ŠSF Bosansko-hrvatske provincije

Predavanje na temu "Autoritet i animiranje zajednice" izložio je okupljenim sestrama fra Miro Jelečević, profesor dogmatike na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

U subotu, 20. rujna u duhovnom centru Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provicije u Bugojnu održan je redoviti godišnji susret sestara kućnih predstojnica s provincijskom predstojnicom s. Ivankom Mihaljević. Sudjelovalo je 37 sestara predstojnica koje žive i djeluju u BiH, Hrvatskoj i inozemstvu.

Susret je započeo molitvom Srednjeg časa, a potom je s. Ivanka uputila riječ pozdrava i srdačne dobrodošlice okupljenim sestrama. Posebno je pozdravila fra Miru Jelečevića, profesora dogmatske teologije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, te izrazila zahvalnost što je prihvatio održati predavanje na temu "Autoritet i animiranje zajednice".

Autoritet i animiranje u zajednici pripadaju bitno jedan drugome, jedan drugog potvrđuju i izazivaju istovremeno. Zajednica – svaka ljudska zajednica – opstaje sve dok uspijeva povezivati te kontrapunkte, naglasio je fra Miro. Pojašnjavajući važnost autoriteta i animacije predavač je istaknuo kako je kod autoriteta u konačnici riječ o dimenziji stabilnosti, sigurnosti, uokvirenosti u prihvaćena pravila, dok u korijenu riječi animacija stoji latinski glagol animare i imenica anima. Glagol je značenjski vrlo bogat: udahnuti, oživjeti, osvježiti, promijeniti, preobraziti, potaknuti, ohrabriti. Autoritet Božje riječi i života za kršćane je nedvosmisleno i konačno potvrđen u riječi, životu i sudbini Isusa iz Nazareta. To nije autoritet koji se zadržava na nebeskim visinama, nije autoritet „odozgo“, nego u životu urasli autoritet milosrđa, vjernosti i pravednosti. Isusova riječ zato i može biti snažna jer izvire iz snage onoga koji se ne boji razdati sve najbolje iz svoga života, za druge, za ljude.

Fra Miro je potom istaknuo kako za nas Božja pozicija u Isusu Kristu, Božje „da“ ljudskoj povijesti i životu, ima presudnu i nezamjenjivu važnost. No baš zbog toga nas taj autoritet šalje današnjim ljudima i svijetu, šalje nas da svojom kreativnošću i vjernošću svjedočimo o Božjoj volji za spasenjem svih ljudi, o svojoj tradiciji i povijesti koja nas neće zatvarati poput zlatnog – i sigurnog – kaveza, nego izvoditi na nove putove i otvarati nas poticajima Duha da progovorimo novim jezicima, to jest jezikom ljudi koji nas danas mogu razumjeti. Taj jezik je i krajnji praktični angažman oko gorućih problema današnjeg čovjeka.

Redovnički život je u stalnom procesu obraćenja. Traži od nas unošenje vrijednog životnog iskustva u zajednicu. U njoj smo pozvani neprestano kretati na put prema drugima i biti spremni izgubiti na tom putu. U našim slabostima Bog daje da proklija život. Božji Duh nas poziva na takve putove na kojima imamo Isusovo obećanje: „Ne boj se, ja sam s tobom…“, naglasio je fra Miro.

Uslijedila je plodna rasprava u kojoj su sestre izmijenile vlastita iskustva svog života i služenja te animiranja zajednice.

U 11.30 sati u kapeli samostana sestara slavljena je sveta misa koju je predslavio fra Miro, a sestre su svojim skladnim pjevanje doprinijele ljepoti slavlja.

U popodnevnim satima nastavljen je rad u kojem je s. Ivanka upoznala sestre s programom za duhovnost i trajni odgoj svih sestara  Provincije za 2015. kao i s drugim programima glede okvirnog godišnjeg plana za cijelu Provinciju.

Sestrama kućnim predstojnicama uručene su određene smjernice i prigodni materijali za animiranje života i djelovanja pojedine zajednice. Naglašeno je da pobudnica pape Franje Evangelii gaudium (Radost evanđelja) bude izvor poticaja za zajednički duhovni hod tijekom naredne godine. S. Ivanka je predstavila sestrama okružno pismo „Radujte se“, te „Hodogram Godine posvećenog života“ koje je Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života uputila svim posvećenim muškarcima i ženama u hodu prema 2015. godini, koju Crkva posebno posvećuje redovničkom životu.

Razgovaralo se o važnim tekućim pitanjima koja dotiču život i djelovanje Zajednice kao i o značajnijim događanjima koji prethode u Provinciji. Također, s. Ivanka je potaknula sestre na važnost praćenja događaja iz života Crkve i društva.

Susret se odvijao u vrlo ugodnom ozračju te je završen u 16 sati molitvom i pjesmom. Na kraju, s. Ivanka je zahvalila svim sestrama na sudjelovanju i poželjela blagoslov svakoj zajednici i svakoj sestri.

S. Kata Karadža