21.05.2015

Kćeri Božje ljubavi završavaju liturgijsko ruho za slavlje s Papom

Danas u radionici crkvenog ruha na Banjskom Brijegu u Sarajevu radi s. Laureta Čagelj, koja se tiho i neumorno tim poslom bavi punih 35 godina.

U raspodjeli posla oko izrade liturgijskog ruha za euharistijsko slavlje s papom Franjom u Sarajevu, 6. lipnja 2015., sudjeluju i sestre Kćeri Božje ljubavi s Banjskog Brijega u Sarajevu. Na prvom dogovoru pripalo im je pripremanje jednog dijela štola bijele boje s posebnim motivima dolaska pape Franje u Sarajevo i iz povijesti Vrhbosanske nadbiskupije. Uz štole u radionici sestre su, pod vodstvom s. Laurete Čagelj, pripremile naglavnik, albu i pojas za papu Franju. U cijeloj zajednici vidljiva je radost da su, uz vođenje svih sakristija i obavljanje svih liturgijskih poslova na Olimpijskom nogometnom stadionu Koševo i u sarajevskoj prvostolnici, i na ovaj način dale svoj doprinos papinu dolasku.

Radionica crkvenoga ruha sestara Kćeri Božje ljubavi u Sarajevu ima svoje početke u drugoj polovici 19. st. Dolaskom sestara u Sarajevo 1882. god., uz razvoj školstva, najzapaženiji rad kojim su se sestre bavile bila je izrada misnog ruha i drugih ručnih radova. Izgradnjom crkve Kraljice Svete Krunice 1911. god. ova je djelatnost prerastala u prava umjetnička ostvarenja koja su ovu crkvu i Misna slavlja u njoj činila dodatno privlačnom. Unatoč svim povijesnim neprilikama, koje su pretrpjele sestre ovoga samostana, ova je radionica bez prekida radila. Danas u njoj radi s. Laureta Čagelj, koja se tiho i neumorno ovim poslom bavi punih 35 godina. Sestra izrađuje misnice i štole u sve četiri liturgijske boje, albe, rokete, oltarnike, komplete za kalež, plašteve, zastave i drugo misno ruho. Za sestru voditeljicu i za cijelu zajednicu ovo su najradosniji trenuci jer papa Franjo dolazi u Sarajevo. (kta)