30.07.2015

Zavjeti klarise s. M. Kristine Ivanović od Predragocjene Krvi Kristove

Provincijal fra Lovro Gavranje u homiliji je naglasio kako "u slavlju svečanih zavjeta ne slavimo osobu koja se zavjetuje, nego Boga kojemu se zavjetuje".

Svečano euharistijsko slavlje i obred svečanih doživotnih zavjeta klarise s. M. Kristine od Predragocjene Krvi Kristove (Kristine Ivanović) na spomendan ranokršćanske djevice i mučenice sv. Kristine iz Bolsena, u petak 24. srpnja, predvodio je provincijal i predsjednik Konferencije VRPP BiH fra Lovro Gavran u crkvi samostana sv. Klare u Brestovskom.

Suslavitelji misnog slavlja bili su župnik župe Rođenja BDM iz Brestovskog fra Damir Pavić te duhovnik zajednice fra Gabrijel Tomić.

U prigodnoj homiliji provincijal fra Lovro je naglasio da "u slavlju svečanih zavjeta ne slavimo osobu koja se zavjetuje, nego Boga kojemu se zavjetuje, a uz Boga svakako i Blaženu Djevicu Mariju, sv. Franju i sv. Klaru Asišku, jer je za njih veliko zadovoljstvo i radost kad se jedna njihova kćerka potpuno i doživotno posvećuje Gospodinu. Uz to slavimo i tri Kristine. Dvije su ranokršćanske mučenice a treća je Kristina Mirabilis iz Belgije, suvremenica sv. Franje. Poznata je kao velika zagovornica duša u čistilištu. " Na kraju je Provincijal s. Kristini od Predragocjene Krvi Kristove zaželio da svoj savez Bogom svaki dan učvršćuje, produbljuje i usavršuje nasljedujući evanđeoski put Isusa Krista.

Pošto je s. Kristina izrazila želju da svečanost bude skromna, proslava je bila u krugu redovničke zajednice s nazočnim franjevcima te s. Gracijom Žabić, ŠSF Bosnako hrvatske provincije koja je na službi u brestovskoj župi.

Redovnice klarise djeluju u Brestovskom od 1989. godine. U tom jedinom samostanu klarisa u Bosni i Hercegovini, danas živi 7 redovnica i 1 postulantica na čelu s prioricom zajednice s. Hijacintom Batinić. Između ostaloga, bave se i pečenjem hostija. (kvrppbih/s.Marija Milić)