29.09.2015

Proslava blagdana sv. Vinka Paulskog u Sarajevu

Na samu svetkovinu sv. Vinka Paulskog svečano misno slavlje je predvodio i propovijedao sarajevski pomoćni biskup mons. dr. Pero Sudar.

Sestre milosrdnice Provincije Majke Divne koje djeluju u Sarajevu proslavile su svetkovinu svoga utemeljitelja sv. Vinka Paulskog. Duhovna priprava za to slavlje započela je svečanom trodnevnicom 24. rujna u crkvi sv. Vinka Paulskog. Predvoditelj prvoga dana misnog slavlja bio je o. Damir Kočiš, SJ. Drugi dan trodnevnice misno slavlje je predvodio vlč. Oliver Jerković, dok je treći dan misno slavlje predvodio fra Jozo Marinčić, OFM.

Svaki dan trodnevnice imao je svoju temu koja je crpljena iz duhovnosti i djelatnosti sv. Vinka Paulskog, a koju je predvoditelj slavlja obrađivao u prigodnoj propovijedi. Osim toga, prije svake svete mise molila se svetu krunicu s razmatranjima koja su također tematski vezana uz temu propovijedi i molitve vjernika koje su sa svim navedenim činile tematsku cjelinu. Razmatranja su pripremile tri sestre.

Prvi dan trodnevnice imao je za temu redovnička i svećenička zvanja i život kao svjedočanstvo za Krista. Razmatranja uz krunicu i molitvu vjernika pripremila je s. Antonija Bagarić. Drugi dan trodnevnice tema je bila o zatvorenicima i galijašima, za koje se sv. Vinko naročito brinuo. Razmatranja uz krunicu i molitvu vjernika pripremila je s. Josipa Ćosić. Treći dan trodnevnice obrađivana je tema o bolesnicima i zdravstvenim djelatnicima, čije začetke skrbi o bolesnicima u današnjem obliku imamo upravo u sv. Vinku Paulskom. Razmatranja za ovaj treći dan i molitvu vjernika pripremila je s. M. Rahela Brkić.

Na samu svetkovinu sv. Vinka Paulskog svečano misno slavlje je predvodio i propovijedao sarajevski pomoćni biskup mons. dr. Pero Sudar, u koncelebraciji nekoliko svećenika. U prigodnoj propovijedi biskup je istaknuo  kako, iako je nedjelja, ona ustupa samo Kristovim, Božjim blagdanima i svetkovinama mjesto. Među njima je bio sv. Vinko Paulski, jer je u njemu zasjala punim sjajem Kristova ljubav, Kristovo svjetlo. Biskup je naglasio da bez obzira na našu krhkost Bog ne ostavlja čovjeka, nego čini zahvat u njegovu životu, kao što je slučaj i kod sv. Vinka. Istaknuo je kako je sv. Vinko, čiji je razlog odlaska u svećeništvo bio posve zemaljski, jer je to učinio zbog siromaštva, ipak, nakon susreta s vlastitim, duhovnim siromaštvom, kada se ispraznio od sama sebe, tj. svoga egoizma,  mogao  upoznati bogatstvo susreta s Kristom, odnosno, Bog je mogao uliti u njega svoj Božanski sadržaj.

Kako bi Bog mogao zahvatiti dublje u ljudski život, onako kako se dogodilo u životu sv. Vinka, potrebno je čvrsto vjerovati u Božje vodstvo.Tek se onda, ako čvrsto vjerujemo, mogu dogoditiu ljudskom životu čudesna djela, naglasio je biskup Sudar. Istaknuo je kako je upravo ljubav ona pogonska snaga koja djeluje u čovjeku. Zapravo, ljubav na djelu je milosrđe. Sv. Vinko, a tako i svi veliki sveci bili su oruđe, tj. sredstva Božjeg milosrđa.

Na kraju propovijedi, kao poruku svim sudionicima slavlja, biskup Sudar je istaknuo da nam ovakvi primjeri mogu biti ohrabrenje i pročišćenje, u nadi, vjeri i ljubavi, da krenuvši od onoga krhkoga u nama, dopustimo Bogu da u nama, također, može učiniti ono božansko čudesno. Poručio je:Dao Bog da tako bude! Da ovaj svijet iznova bude malo više Božji, da nam bude malo ljepše u njemu kako bismo  hrabrije hodili putem od prolaznosti do vječnosti, od sebe i iz sebe do samoga Boga.

Svečano slavlje svetkovine sv. Vinka Paulskog, kao i slavlje trodnevnice uzveličao je zbor sestara milosrdnica iz triju sarajevskih zajednica, koje su se brižno pripremale kako bi ta svetkovina bila što dostojanstvenije proslavljena. Sestre je vježbala i s mnogo truda pripremala s. Marina Jakovljević.

Uz sestre iz triju naših zajednica misnom slavlju nazočile su i sestre iz  drugih družbi grada Sarajeva, ali i veći broj vjernika.

Nakon liturgijskog slavlja za sve prisutne uslijedilo je zajedničko sestrinsko i bratsko druženje za zajedničkim stolom, u prostorijama samostana sv. Vinka Paulskog. (kvrppbih/Josipa Ćosić)