23.11.2015

Promocija duhovnih zvanja u Brestovskom

Franjevački postulanti Bosne Srebrene posjetili su sestre klarise, sudjelovali u euharistijskom slavlju te svjedočili o svom pozivu i dolasku u postulaturu.

U nedjelju 22. studenog 2015. na svetkovinu Krista Kralja postulanti Bosne Srebrene su zajedno sa meštrom fra Danijelom Rajićem posjetili župu Rođenja BDM u Brestovskom gdje su najprije razgovarali sa sestrama klarisama u samostanu sv. Klare. Nakon vrlo lijepog i radosnog bratskog susreta postulanti su se preporučili sestrama u molitve kako bi ustrajali na svom životnom putu nasljedovanja Krista po primjeru sv. Franje. Fra Gabrijel Tomić, župni vikar je ohrabrio mladiće i ispričao nekoliko događaja iz svog dugogodišnjeg pastoralnog iskustva.

Nakon toga sudjelovali su na svečanosti primanja i obećanja kandidata u Franjevačku mladež župe u prisutnosti velikog broja mladih iz okolnih župa. Obred je bio organiziran pod geslom „U Bogu mom je snaga moja sva!“. Pet postulanata asistiralo je na svečanoj misi a framaši iz Kreševa su predvodili pjevanje. Sveto misno slavlje je predvodio fra Danijel Rajić u koncelebraciji župnika fra Damira Pavića i fra Domagoja Šimića, župnog vikara iz Fojnice.

U propovijedi ali i na koncu svete mise fra Danijel je govorio o važnosti duhovnog i framaškog poziva danas te ukratko objasnio kako mladi mogu pristupiti u Franjevačko sjemenište i postulaturu u Visokom. Osim toga istaknuo je i mogućnost školovanja u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji i boravaka u internatu/konviktu u Visokom. Postulant Ivan-Dominik Filipović je govorio o dnevnom redu i načinu života u sjemeništu i postulaturi. Postulant Mile Beljo je vjernicima iskreno posvjedočio o svome pozivu koji je još osjetio kao ministrant te o dolasku u postulaturu. Pozvao je mlade da se u današnjem izazovnom vremenu ne boje odazvati pozivu kojeg osjete jer kao što piše u  Evanđelju: „Izabra Bog lude da posrami mudre“.

Nakon svete mise ostali su na objedu i druženju s fratrima i framašima u radosnom ozračju zajedništva.

(kvrppbih/postulanti b-s)