24.12.2015

Božićna čestitka provincijske glavarice s. Admirate Lučić

S. Admirata uputila je svojim sestrama i prijateljima Provincije Bezgrješnog začeća BDM božićnu čestitku. Sadržaj čestitke prenosimo u cijelosti.

Provincijska glavarica Družbe sestara Služavki Malog Isusa s. Admirata Lučić uputila je  svojim sestrama i prijateljima svoje zajednice božićnu čestitku. Sadržaj čestitke prenosimo u cijelosti.

 

O divni ključu Davidov

i vladaoče roda svog,

što otvaraš i zatvaraš,

 i nema stvora nikakvog,

što spriječit bi te mogao:

dobrostiv dođi,

sužnjeve iz mraka vodi tamničkog!

                                   Božićna antifona

 

Drage sestre,

dragi prijatelji naše zajednice!

Puno je svetih najava u ovogodišnjem došašću. U njemu se višestruko  dotiču  važna obilježavanja jubilarnih, posvećenih i svetih godina. Stoga su brojne  poruke pastira Crkve sa svih razina. Rado ih pratim nekada u tisku, nekada u dokumentima. Doživljavam ih kao snažne poticaje Duha Svetoga za organizaciju života i odluka  u našem vremenu. Sveto, mudro, milosrdno, prirodno i plemenito biva u tim poticajima stavljeno na  pozornicu svijeta kao svjedočanstvo djelovanja onih koji Boga ljube u odnosu na sve što je tomu suprotno.

Baš danas, dok  pišem čestitnu poruku  za Božić,  u središtu pažnje su vrata, vratnice, sveta vrata milosrđa. Poglavar Katoličke crkve, Papa Franjo, izvanredno otvara  Svetu godinu Božanskoga milosrđa gestom otvaranja vrata, i ulaska na vrata. Po prvi put u povijesti,  s istom nakanom, otvaraju se i  brojna vrata mjesnih crkava kako bi svaki vjernik imao priliku hodočastiti i ući na vrata s vjerom, ali i bogatom simbolikom, koja  se pripisuje ulasku kroz otvorena vrata.

Božić je! Svemir nas upućuje u Betlehem, tamo gdje se Isus rodio i gdje se danas rađa. Želim sa svima  vama ući u baziliku Isusova rođenja da tu  kleknemo, poklonimo se,  da vidimo pastire, pritom da čujemo anđele, da nas obasja čudesnost SVETE OBITELJI.  Očima srca vidim vrata bazilike. Mala su to vrata. Niska su. Vidim luk nekadašnjeg portala koji ih dobrano nadilazi. Dobro se trebamo prignuti da uđemo. Pitam zašto su tako niska?

Ispričali su mi zašto.

Ta spoznaja mi je usmjerila misli do našega  kraljevskoga grada  Bobovca. Tražila sam vrata kroz koja je izišla kraljica Katarina Kosača i njena djeca. Koliko samo uspomena čuvaju te drevne gradske zidine. A onda su misli odlutale u Travnik, u podrum sjemeništa. Sjetila se našega oca Utemeljitelja, njegove povezanosti sa sjemeništem i želje da otvori vrata izobrazbe. Usto mi se jave istinite priče o zazidanim vratima kako bi „moćnici“ skrili tijelo sluge Božjeg Petra Barbarića i onemogućili pohod vjernika da se molitvom utekne u pomoć.  Pojedinih vrata, starih vrata mnogih naših crkva kao i vrata obiteljskih kuća više nema.

Sjetila sam se i vrata našega samostana  Egipat. Baš u ovom božićnom vremenu se navršava dvadeset godina kako su nam nadležne gradske vlasti simbolično predale ključ vrata (nisu se mogla ni otvoriti ni zatvoriti)  i dopustile da uđemo u samostan koji su kroz punih 47 godina koristili  po svojoj namisli, a u zadnjem ratu je izgorio.

Koliko samo napetosti, nemilosrđa, ratova,  progonstava, sile moći od davnina do naših vremena u kojima nam se progonstva i ubojstva doimaju prestrašna. Ipak, Očev naum spasenja je sveti betlehemski događaj, tih, smirujući, očaravajući svojim svjetlom i radošću. Promijenio je  poredak moći u svijetu. Najveća  milost za dušu je ta  što nam je događaj navješten, što nam je blizu, što su nam vrata k Njemu širom otvorena, što je ulaz, kako je kazao sveti Otac, besplatan, a On nas čeka, milosrdan,  raširenih ruku.

Otuda nas uvijek iznova, u ciklusu godine, majka Crkva tješi divnim prizorom nježnosti Božanskog  novorođenčeta, nasuprot okrutnosti onih koji ne razumiju ni milosrđe ni nježnost. Ovoga Božića molim presveto betlehemsko Dijete Isusa  da nam snagom  Mladog sunce s visine  ojača  vjeru,  koja nas zapravo uči da je On krajnji gospodar povijesti i simbolično se poistovjećuje, kako iznosi sveti Ivan (Iv 10, 9),  s bitnim ili manje bitnim vratima; tko god  uđe kroz njih  spasit će se, i  ulazeći i izlazeći na njih,   nalazit će pašu za život.

Drage sestre, dragi prijatelji naše zajednice neka nam svima sluga Božji Josip Stadler izmoli kod bezgrješne majke Marije ljubav i pouzdanje koje je on imao i gajio prema moćnom Isusovom djetinjstvu i svetoj nazaretskoj obitelji, neka nas dotakne njegov žar u raznovrsnom i ustrajnom izlasku za spasenje duša.

Vaša po malome Isusu sestra M. Admirata  sa sestrama iz Provincije BZ BDM

 

U Sarajevu, o Božiću 2015.