18.07.2016

Susret duhovnih zvanja zeničkog kraja

Na susretu koji je započeo euharistijskim slavljem kojeg je predslavio vlč. Kajinić, okupilo se 15-ak sudionika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

U organizaciji župe Sv. Josipa Zenica i Samostana sestara uršulinki koji se nalazi u spomenutoj župi u nedjelju, 17. srpnja 2016. održan je susret duhovnih zvanja koja potječu iz ovoga srednjobosanskog grada. Na njemu se okupilo 15-ak sudionika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Susret je započeo Svetom misom u župnoj crkvi koju je predslavio vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu, u koncelebraciji s pet svećenika. Nazočne je na početku pozdravio župnik vlč. Vladimir Pranjić, ne krijući zadovoljstvo zbog jednog ovakvog događaja za čiju je organizaciju najzaslužnija s. Gabrijela Hrgić.

U prigodnoj propovijedi vlč. Kajinić se osvrnuo na nedjeljna čitanja te naglasio važnost radosnog služenja osoba posvećenog života poručivši kako je važno da svećenici i redovnici najprije upoznaju Krista, a preko njega i sebe same.

Nakon euharistijskog slavlja druženje je nastavljeno u vjeronaučnoj dvorani gdje su sudionici izmijenili informacije o trenutnom mjestu pastoralnog djelovanja, ali isto tako oni koji se do sada nisu poznavali imali su prigodu međusobno se upoznati. Nakon zajedničkog objeda oko obiteljskog stola, susret duhovnih zvanja zeničkog kraja završen je u župnoj crkvi polusatnim klanjanjem Presvetom oltarskom sakramentu koje je predvodio duhovnik Kajinić.

Vrijedi spomenuti kako je trenutno iz Grada čelika 36 živućih duhovnih zvanja: svećenika, redovnika, redovnica i bogoslova, ali i da Zenica i dalje daje nova zvanja. Tako je dan prije u župi sv. Josipa slavljena i Mlada misa vlč. Dražena Kusture, prva nakon devet godina na kojoj je sudjelovao veći broj vjernika te 30-ak svećenika.

Raduje i činjenica kako spomenuta župa trenutno ima tri bogoslova te još jednog mladića koji će ako Bog da od jeseni krenuti u bogosloviju. Ovo je svakako ohrabrujući podatak s obzirom da je Hrvata katolika u zeničkom kraju svake godine sve manje i manje te budi nadu bolju budućnost katoličkog pučanstva na tom području. (kta/kt)