08.02.2017

Završeni "VII. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca"

Svečanu misu zadušnicu predslavio je provincijal fra Miljenko Šteko, u koncelebraciji vicepostulatora fra Miljenka Stojića, te velikog broja fratara iz Provincije.

U samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu od 4. do 7. veljače održani su "VII. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca" u povodu 72. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca. Na dan obljetnice ubojstva franjevaca na Širokom Brijegu, 7. veljače, koji je ujedno i dan sjećanja na sve fratre ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, molitveni program započeo je molitvom kraj ratnog skloništa gdje su članovi Frame Široki Brijeg zapalili 12 svijeća u znak sjećanja na 12 fratara koji su ubijeni i spaljeni u ovom skloništu. Nakon molitve procesija se uputila u samostansku crkvu prema grobu gdje su pokopana 24 ubijena fratra. Svečanu misu zadušnicu predslavio je provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko, uz koncelebraciju vicepostulatora fra Miljenka Stojića, gvardijana samostana hercegovačkih franjevaca te velikog broja fratara iz Provincije.

Pjevanje na misi predvodio je veliki župni zbor, misna čitanja čitali su novaci, a molitvu vjernika gvardijani samostana. Evanđelje je navijestio fra Rade Dragićević, jedan od četvorice još živućih fratara, đaka nekadašnje glasovite franjevačke gimnazije na Širokom Brijegu.

Provincijal je u ime ove putujuće Crkve i one na Nebesima iskazao zahvalnost tim svjedocima vjere i poručio kako su oni naši časni uzori. Zajedno sa svojom subraćom fratrima i mnoštvom naroda u širokobriješkoj crkvi promišljao je o zadnjim trenutcima života pobijenih fratra. Istaknuo je: "Kad izgovaramo njihova imena, naše misli lete do časova njihovih muka, njihovih križnih putova i trenutaka kada im je grozna i okrutna smrt počela grliti koljena, grkljan, nemoćno i krhko tijelo. Većini njih ruke su bile vezane žicom, a oni gledaju prema nebu, možda neka riječ za oproštajni razgovor, jer zorno je: zemaljski put uskoro će biti dovršen. Dok razmišljamo o tom svršetku, dok slušamo i proučavamo svjedočanstva, uvijek se ponovno pitamo: Kako vam je, braćo naša, bilo u tim zadnjim časovima dok ste gledali lice smrti!? Vjerujem da vam je itekako bio blizak uzdisaj Krista patnika u korizmenoj popijevci koju ste poučavali: "Puče moj, puče moj, što učinih tebi i u čem' ražalostih tebe, odgovori meni?!" Sedamdeset dvije godine iza toga, a kao da je jučer bilo, u vaše ime ponovno to izričem i pitam se!"

Na kraju mise nazočnima je nekoliko riječi o značenju ove obljetnice uputio don Željko Majić, generalni vikar hercegovačkih biskupija, a zatim je fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće", izrekao kratko izvješće o radu Vicepostulature u protekloj godini te se zahvalio svima koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji ovog molitvenog programa. Gvardijan širokobriješkog samostana fra Tomislav Puljić pozdravio je nazočne i zahvalio se onima koji su na bilo koji način doprinijeli da 72. obljetnica ubojstva franjevaca bude sadržajno bogata, Bogu ugodna i svima od koristi, naglasivši kako su ove molitveno-spomeničke večeri razlog za radost i Crkvi nebeskoj i Crkvi zemaljskoj.

Tijekom četiri dana molitveni program je putem interneta i radiovalova prenosila Radiopostaja Široki Brijeg. Audio snimke propovijedi kroz te dane mogu se pronaći na portalu Vicepostulature pobijeni.info.

Tijekom mjeseca veljače i u ostalim franjevačkim samostanima Hercegovačke franjevačke provincije slavit će se mise za pobijene fratre i puk. U sklopu obilježavanja obljetnice ubojstva franjevaca u Mostaru 12. veljače u Franjevačkom samostanu s početkom u 19 održat će se tribina s temom "Istinom do pomirbe". Tribinu organizira Udruga "Središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama". Sudionici tribine su mr. sc. Hrvoje Mandić, mr. sc. Dražen Barbarić i dr. sc. Ivo Lučić. Sutradan, 13. veljače, u 11 sati na Filozofskom fakultetu na ovu će temu Ivo Lučić i Dražen Barbarić održati predavanje za studente i ostale zainteresirane, a misa zadušnica za ubijene fratre mostarskog samostana slavit će se u utorak, 14. veljače, u 18 sati. (IKA)