30.03.2018

Uskrsna poruka provincijala Bosne Srebrene fra Joze Marinčića

"Uskrs je u Bogu koji je radost i koji nas je učinio djecom te iste radosti. Zato se radujmo Isusovu uskrsnuću i zamolimo ga da s njim uskrsnemo na život vječni."

Provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, u povodu svetkovine Uskrsnuća Gospodinova uputio je poruku koju prenosimo u cijelosti.

USKRSNA PORUKA

Radosna vijest odzvanja još u ušima onih koji traže Isusa iz Nazareta, odzvanja najneočekivanija radosna vijest što ispunja slavom, milošću i svjetlom srca pomračena žalošću: Što tražite Živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu!

To je bila najvažnija vijest u povijesti svijeta, nečuvena vijest o pobjedi čovjeka. Žene su se zaista prevarile u adresi, pogrešno su ga tražile tamo gdje su mrtvi, na groblju, tamo gdje se mogu naći svi velikani ovoga svijeta, ali ne Onaj koji je Put, Istina i Život. On je pobjednik smrti.

Otvara nam se pitanje: A gdje mi tražimo Isusa? Možda ga i mi tražimo na krivoj adresi, na krivom mjestu, među ljudima koji su možda poznati kao političari ili umnici ovoga svijeta, s kojima u zbunjenosti i zabrinutosti za stanje oko nas i u svijetu, beskonačno raspravljamo i dokazujemo svoju istinu. Ali, među njima nema Isusa, jer ga oni ne žele. Nevjerni Toma nije tražio uskrsloga Isusa u svijetu, među ljudima punim ljudskog nadmudrivanja, ne, našao ga je među učenicima, a to je znak da ga i mi možemo naći u njegovoj zajednici.

A to je zajednica koja vjeruje u Krista, koji je zorom svog uskrsnuća učinio posvemašnji preobražaj. Jer, smrt je pobijeđena, nepravda nadvladana, i nikada više diabolos (nered) neće imati vlast i moć nad ljudima. Nikada više zlo neće imati zadnju riječ. Kristovim uskrsnućem svako nasilje počinjeno nad čovjekom, bez obzira na rasu, naciju, vjeru, društveni položaj, naprosto svako nasilje počinjeno nad čovjekom, pobjeđuje se snagom Kristovog uskrsnuća. Krist uskrsnuli ima zadnju riječ. Ručnik koji je Krist u grobu ostavio i „savio napose na jedno mjesto“ (Iv 20, 7) označava spasenje, otkupljenje, te da Krist sve dovodi u red: od čovjeka pa sve do žive i nežive prirode. Na koncu vremena neće biti zavisti, mržnje, nepravde i smrtnog straha. Nastupit će novo nebo i nova zemlja. Ta su vremena Kristovim uskrsnućem već započela. Krist uskrsli po krštenju već u nama djeluje snagom svoga Duha. Dao Bog da već danas budemo navjestitelji i svjedoci novine života u Kristu.

Uskrs je u Bogu koji je radost i koji nas je učinio djecom te iste radosti. Zato se radujmo Isusovu uskrsnuću i zamolimo ga da s njim uskrsnemo na život vječni. A danas najviše trebamo Boga, koji je Radost. Jer, danas je u svijetu tako malo radosti, koja je zamračena, zamagljena i zakopana za mnoge da je ne umiju više ni otkriti; jer je u svijetu toliko suza, jauka, da se na radost gotovo zaboravilo; jer su brige tako teške, a kušnje tako jake i iznenadne, da se radost više i ne traži. Bog je radost. Želim vam ne komadiće ili pregršt radosti, želim vam samu Radost. Ovo je dan što ga učini Gospodin: kličimo i radujmo se njemu! (Ps 118, 24)

Sada dok promišljamo u Uskrslom Gospodinu slavu što se nudi cijelome čovječanstvu, kličemo i proglašavamo pobjednikom onoga koji nas je po samoj svojoj milosti uzdigao iz ropstva na slobodu, iz žalosti u radost, iz tugovanja u dan svečani, iz tame u svoje divno svjetlo.

U tom duhu neka vam je blagoslovljen i radostan Uskrs!

                                                                                               Fra Jozo Marinčić, provincijal