13.04.2018

Međuprovincijski susret odgajateljica i provincijskih predstojnica ŠSF

Na susretu u Sarajevu, sudjelovale su Školske sestre franjevke triju provincija hrvatskog govornog područja kao i sestre Mariborske provincije.

Redoviti susret odgajateljica i provincijskih predstojnica triju provincija hrvatskog govornog područja održan je u subotu 7. travnja u provincijskoj kući Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina u Sarajevu. Na susret su pozvane i na njemu sudjelovale i sestre Mariborske provincije.

Susret je započeo Svetom misom u samostanskoj kapeli, koju je predvodio fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Tumačeći evanđeoski ulomak iz Markova evanđelja, (Mk 16, 9-15) fra Jozo je u prigodnoj homiliji probudio u nama pitanja naše osobne vjere, nevjere, otvorenosti srca… Prepoznajemo li mi Uskrslog Gospodina u svakidašnjem životu i u onima s kojima dijelimo životni put? Ići po svem svijetu, propovijedati neustrašivo radosnu vijest evanđelja svakom stvorenju, bitna je zadaća svakog vjernika, osobito Bogu posvećenih osoba, istaknuo je fra Jozo.

Nakon uvodne molitve, uslijedio je radni dio susreta u dvorani novog samostana. Riječ pozdrava i dobrodošlice svakoj sestri, uputila je s. Kata Karadža, provincijska predstojnica sarajevske Provincije. U obraćanju sestrama s. Kata je izrazila radost što se ovakav susret događa već 40-i put i zaželjela mir i blagoslov Uskrslog u našem radu i poslanju. Prenijela je pozdrave s. Klare Šimunović, vrhovne predstojnice, koja je zaželjela radostan i plodonosan susret.

Potom je s. Ana Antolović, moderatorica susreta pozvala sestre odgajateljice da po odgojnim skupinama iznesu kratko izvješće o svom radu s odgajanicama. Zatim su provincijske predstojnice izvijestile što je svaka pojedina Provincija kroz proteklu godinu učinila po pitanju trajnog odgoja. Izmjenili smo iskustva te vrednovali ostvareno i planirali nove aktivnosti na međuprovincijskom planu u odgovornoj zadaći početnog i trajnog odgoja.

Nakon objeda sa sestrama samostanske zajednice, po predviđenom dnevnom redu, popodnevni dio susreta provele smo u Fojnici gdje smo posjetile sestre Bosansko-hrvatske provincije, koje su se prošle godine vratile u obnovljenu kuću podno franjevačkog samostana u Fojnici. Iskoristile smo također prigodu i posjetile franjevački samostan i samostanski Muzej gdje nas je srdačno primio i pozdravio gvardijan fra Miro Relota. Za kratko vrijeme upoznale smo višestoljetnu povijest fojničkog samostana te otkrile sakralna, književna i druga umjetnička blaga i dragocjenosti koja se čuvaju u samostanskom Muzeju.

Obogaćene sestrinskim zajedništvom i susretom, vratile smo se u svoje zajednice s vjerom i željom u srcu da Uskrsli Gospodin prožima naše dane i poslanje mirom i radošću kako bismo bile radosni navjestitelji Njegova Kraljevstva u ovom svijetu.

(S. Slavica Barbarić)