02.05.2018

Održana vjeronaučna olimpijada u Bosni i Hercegovini

Prvo državno natjecanje iz Vjeronaučne olimpijade na temu „Kršćani na putu dijaloga“ održano je 25. travnja u Livnu i sudjelovalo je 18 ekipa.

Na blagdan sv. Marka, 25. travnja 2018. god. u Osnovnoj školi „Fra Lovro Karaula“ u Livnu održano je prvo državno natjecanje iz Vjeronaučne olimpijade na temu „Kršćani na putu dijaloga“. Organizaciju natjecanja vodila je Biskupska konferencija BiH s Katehetskim uredom, a sudjelovalo je 16 ekipa u kategoriji osnovnih škola i 2 ekipe u kategoriji srednjih škola koje se nalaze na području Bosne i Hercegovine.

Susret je započeo u osnovnoj školi gdje su se ekipe prijavile, preuzele program, akreditaciju, majice i fotografirale se sa vjeroučiteljima. Framaši Frame Livno pobrinuli su se da cijeli dan proteče u radosnom ozračju. Svaka ekipa dobila je „anđela čuvara“ framaša, koji su bili na usluzi dodijeljenoj ekipi.

Zatim je u župnoj crkvi Svih Svetih slavljena sveta Misa koju je predvodio mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski u zajedništvu s predstojnikom Katehetskog ureda BK BiH don Tomom Mlakićem, predstojnikom Katehetskog ureda Mostar dr. don Antom Pavlovićem, predstojnikom Katehetskog ureda Banja Luka mr. Markom Vidovićem, župnikom fra Vinkom Sičajem i s franjevcima koji djeluju u toj župi te svećenicima koji su pratili svoje ekipe na natjecanje. Liturgijsko pjevanje vodili su framaši Frame Livno.

U svojoj prigodnoj homiliji biskup Ratko Perić oživotvorio je lik i djelo sv. Marka evanđeliste te potkrijepljenim biblijskim citatima progovorio o njegovu životu i poslanju. Pozvao je učenike da provode u djelo ono što su naučili, da se ne zadržavaju samo na znanju i da budu autentični navjestitelji Radosne vijesti.

Nakon euharistijskog slavlja program se nastavio u prostorijama osnovne škole „Fra Lovro Karaula“. Na otvaranju „Vjeronaučne olimpijade“ riječi podrške uputio je ministar Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa, gosp. Petar Galić kazavši kako jedino dijalog može dovesti do pomirenja i sloge te izrazio nadu da će i s ovim danom otići jasna poruka mira. Potom je biskup Ratko Perić službeno otvorio natjecanje nakon čega su se prozvane ekipe zaputile u učionice. Ispit se sastojao od tri dijela. Prvi dio je bila tombola koja je nosila sveukupno 20 bodova i rješavala se ekipno. Drugi dio je bio pismeni test koji se sastojao od 5 kategorija pitanja: zadatci s kratkim odgovorima, zadatci eliminacije, zadatci odgovora uz polazni sadržaj, zadatci višestrukog izbora i zadatci povezivanja. U pismenom testu svaki natjecatelj mogao je postići 40 bodova, a ispit je trajao 45 minuta. Nakon stanke slijedio je i treći dio u kojem su se usmeno, pred svima u sportskoj školskoj dvorani, natjecale ekipe koje su imale isti broj bodova. Za vrijeme kratke stanke, vjeroučenici su se okrijepili uz roštilj i sudjelovali su u društvenim igrama koje su za njih pripremili članovi Frame Livno.

Prema kriteriju Povjerenstva u kategoriji osnovnih škola prvo mjesto su osvojili učenici Prve osnovne škole u Bugojnu s mentoricom s. Ivankom Mihaljević, ŠSF. Drugo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole fra Didaka Buntića iz Čitluka s mentorom Željkom Bušićem, a treće mjesto pripalo je Osnovnoj školi „Sovići Grude“ s vjeroučiteljicom Ivanom Vlašić. U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojila je ekipa Katoličkog školskog centra „Don Bosco“ iz Žepča s mentoricom s. Mirjam Ramljak, a drugo mjesto pripalo je ekipi srednje škole iz Orašja s mentorom Jozom Jezerčićem.

Iskrene čestitke pobjednicima i zahvala svima koji su organizirali i u djelo proveli prvu Vjeronaučnu olimpijadu u Bosni i Hercegovini.

(S. Anđela Pervan)