16.10.2019

U Sarajevu predstavljena knjiga isusovca prof. dr. sc. Herberta Alphonsa

Predstavljanje knjige „Osobni poziv - Duboka preobrazba kroz duhovne vježbe“ bilo je 14. listopada u atriju župnog centra sv. Ignacija Lojolskog u Sarajevu.

Predstavljanje knjige svećenika isusovca prof. dr. sc. Herberta Alphonsa „Osobni poziv - Duboka preobrazba kroz duhovne vježbe“ organizirali su u večernjim satima 14. listopada u atriju župnog centra sv. Ignacija Lojolskog u Sarajevu poduzeće za izdavanje časopisa Marignacija d.o.o. iz mjesta Kuče pokraj Zagreba i Rezidencija Družbe Isusove.

Riječi dobrodošlice uime organizatora uputila je profesorica hrvatskog jezika Katoličkoga školskog centra „Sv. Josip“ u Sarajevu Nataša Mandić koja je iznijela kratki životopis svakog od četvero predstavljača. „Budući da su plodovi ignacijanskih duhovnih vježbi, koje sama obavljam i pratim druge u Programu Injigo već duži niz godina, oslonac u izborima u mojoj svakodnevnici, tako me raduje što Marignacija izdanjem ove knjige daje svoj doprinos razmišljanju o razlučivanju i pozivu u ljudskom i kršćanskom život. Knjiga je plod autorova duhovnog iskustva koje je doživio u osmodnevnim duhovnim vježbama u šutnji. Razlučio je svoj istinski i najdublji ‘ja’ – svoj osobni poziv. Knjiga je do sada prevedena na 12 jezika, a hrvatski prijevod, sedam godina nakon autorove smrti, načinili su Milivoj Vodopija i Marica Čunčić“, pojasnila je Mandić.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izrazio je radost da se predstavljanje te knjige događa upravo u atriju novoga pastoralnog centra posvećenog utemeljitelju Družbe Isusove sv. Ignaciju Lojolskom te je to prvi takav događaj u novoizgrađenom crkvenom zdanju u sarajevskom naselju Grbavica.

„Čitajući ovu knjigu čovjek otkriva snagu Božjeg nadahnuća“, kazao je kardinal Puljić ističući da autor donosi iskustvo otkrivanja i ispunjenja volje Božje što je i jest istinski smisao čovjekova života. Izrazio je uvjerenje da će svim čitateljima ova knjiga pomoći u traženju onoga što Bog želi te potaknuo sve prisutne da se „ne izgube u šumi svojih želja i nagnuća“, nego da se otvore upoznavanju i vršenju Božje volje.

Superior isusovačke zajednice u Sarajevu i ravnatelj Radio Marije Bosne i Hercegovine o. Mato Anić kazao je da tu knjigu treba povezati s knjižicom duhovnih vježbi sv. Ignacija Lojolskog te da „donosi svjetlo u naš duhovnih život“. Pojasnio je da nije riječ samo o svećeničkom ili redovničkom pozivu nego o pozivu svakog čovjeka odnosno o njegovu usmjerenju u životu. „Knjižica osim uvoda ima četiri poglavlja, zaključak i dva dodatka koji govore o ispitu savjesti i posebnom ispitu savjesti. Prvo poglavlje govori o Izboru u Ignacijanskim vježbama, drugo o Osobnom pozivu, treće o Razlučivanje i potvrdi osobnog poziva, te četvrto o Dubokoj preobrazbi kroz osobni poziv. Bitno je naglasiti da se Izbor ne odnosi samo na životni stalež, nego i na promjene koje se trebaju provesti unutar već odabranog životnog staleža… Snažna je riječ o. Alfonsa da je volja Božja za mene, moj autentični Ja, moj osobni poziv! To znači da nam poziv nije nešto strano, nešto nama naknadno pridodano.. što će trebati vremenom integrirati u ostatak svog života. Moj poziv je ujedno i smisao moga života…Osobni poziv spaja sve dijelove ljudskog života u cjelinu i daje mu usmjerenje i time smisao.

Osobni poziv ima svoje etape i stupnjeve. Najprije ga pronalazim u onom što ja autentično jesam, izvršavam ga na putu Božje volje, a svoje ostvarenje ima u Kristu“, kazao je o. Anić.

Župnik župe sv. Franje Asiškog u sarajevskom naselju Dobrinja fra Danijel Rajić kazao je da je obavio duhovne vježbe u Programu Injigo kada se pripremao za đakonsko ređenje. „Već tada sam prepoznao da je staleški poziv za mene u redu sv. Franje, ali u srcu je bila i spoznaja da se treba nešto izmijeniti, da trebam uočiti neuredne sklonosti kako bih bio na putu veće ljubavi. Knjigu je predstavio u kontekstu volje Božje i istaknuo njezinu aktualnost jer je u suvremenom svijetu naglašen individualizam gdje ljudi ne slušaju Božju volju već više svoju volju. Mali broj kršćana traži volju Božju, a o. Alphonso govori o tome koliko je potrebno razlučivanje Božje volje ne samo u staleškom pozivu već i u svakodnevnici. Alphonso citira sv. Ignacija iz knjižice Duhovne vježbe i naglašava spasenje duše. Cilj vježbi je izbor i traženje Božje volje, ne dati se voditi od neurednih sklonosti i spasiti vlastitu dušu. Urediti svoj život za spasenje duše. I Duhovne vježbe i knjiga Osobni poziv su kristocentrične. Vršenjem Božje volje u svakodnevnici Bog daje smisao našem životu. Čovjek voli raditi ono što ima smisla i to ga ispunjava radošću. Božja volja ima smisla jer je povezana s osobom Isusa Krista.

Svaki dan biti u stavu razlučivanja. Svaki dan sam u odnosu ljubavi s Bogom kada slijedim volju Božju. Izdaja osobne ljubavi je kada ne slijedim Božju volju“, kazao je fra Danijel.

Docentica na Odsjeku za pedagogiju Filozofskoga fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Sandra Bjelan-Guska kazala je da „biti pozvan, u načelu, znači da je onomu koji poziva stalo do onoga kojeg poziva“. „Znači da mu je stalo imati tu osobu pored sebe na nekom mjestu, na nekom događaju, provesti s tom osobom neko vrijeme. Biti osobno pozvan, poruku ‘stalo mi je’, podcrtava i naglašava još i snažnije. Često se, u kontekstu dinamične svakodnevnice prepune različitih aktivnosti, odazivamo najprije na one pozive koji imaju upravo tu dozu osobnosti, jer ako je netko izdvojio vrijeme i uložio napor u personaliziranje poziva, veća je vjerojatnost da ćemo takvim pozivima prije odgovoriti i ići im u susret. Suština pozivanja i odazivanja jeste izgradnja kvalitetnijeg odnosa – a međuljudski odnos temeljna je pedagoška kategorija“, kazala je predstavljačica. „Nema jedne istine i jednog načina – svako vježbanje jedinstveno je iskustvo baš kako o tome u zaključku govori i autor. Pouke su spoznaje stečene iskustvima i uvijek su autentičnije ako proizlaze iz osobnog iskustva. Ova knjiga to jest – osobno iskustvo koje dozvoljava biti iznova doživljeno i postati osobno iskustvo onoga drugoga“, zaključila je.

Prevoditeljica i urednica hrvatskog izdanja knjige dr. sc. Marica Čunčić kazala je da ova knjiga govori o čovjekovu identitetu te opisuje vrhunac personalizma koji je nastao kao suprotnost kolektivizmima kao što su nacizam, fašizam i komunizam. Govorila je o važnosti čovjekova identiteta za moralni život i za narodni život, personalizmu, kršćanskom shvaćanju osobe, osobnom pozivu u Svetom pismu te primjeru sv. Male Terezije i značenju osobnog poziva za mlade. Dr. Alphonsa, stručnjaka za poznavanje sv. Ignacija, dekana Instituta za duhovnost na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, gdje je predavao duhovnu teologiju i ignacijansku duhovnost; koji je desetljećima vodio duhovne vježbe sv. Ignacija mnogim vjernicima, dr. Čunčić susrela je više puta i bila na jednom od njegovih seminara. Istaknula je da je za nju najvažnija njegova pouka bila spoznaja da se mi ne možemo popeti k Bogu i da to nije biblijski, nego da Bog dolazi k nama i da je to biblijski, i na tome počivaju duhovne vježbe sv. Ignacija. „Kad je čuo da dajem duhovne vježbe sv. Ignacija, spomenuo je svoju knjigu ‘The Personal Vocation’ koja je do tada bila prevedena na francuski, njemački, talijanski, japanski, korejski, poljski, portugalski, slovački, slovenski i španjolski. Preporučio mi je da se knjiga prevede i na hrvatski jezik kako bi pomogla sudionicima duhovnih vježbi. Kad sam ga vidjela sljedeći put, pitao je jesam li knjigu prevela, ali ga nažalost nisam mogla obradovati. Knjiga je objavljena na hrvatskom skoro sedam godina poslije njegove smrti“, kazala je Čunčić.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Filip i Ivan Milošević. Nakon predstavljanja, sudionici su imali prigodu nabaviti knjigu te nastaviti međusobno druženje. (IKA)