31.12.2019

Proslavljen naslovnik Školskih sestara franjevaka Hercegovačke provincije

Euharistijsko slavlje predvodio je mons. dr. Ratko Perić u zajedništvu sa župnikom župe fra Božom Milićem i tajnikom don Ilijom Petkovićem.

U nedjelju 29. prosinca 2019. godine, u provincijskom središtu u Franjevačkoj u Mostaru proslavljena je svetkovina Svete Obitelji, naslovnika Školskih sestara franjevaka Hercegovačke provincije. Kao i niz prethodnih godina Euharistijsko slavlje predvodio je mjesni biskup mons. dr. Ratko Perić u zajedništvu sa župnikom župe sv. Petra i Pavla fra Božom Milićem i tajnikom don Ilijom Petkovićem.

Osim kućne zajednice u samostanskoj kapeli okupile su se i sestre iz zajednica u Mostaru, iz Zagrebačke i Franjevačkog samostana te sestre iz Bijeloga Polja s postulanticama i kandidaticama. Svečanosti svetkovine pridonijela je cijela zajednica radosnim pjevanjem božićnih pjesama.

Na početku slavlja otac Biskup čestitao je zajednici svetkovinu i nebeskog zaštitnika Provincije poželjevši sve potrebne milosti svakoj zajednici, provinciji, napose svakoj duši... U uvodu u pokajnički čin o. Biskup je izdvojio dvije važne stvari, osobine koje su resile i Svetu Obitelj i bez kojih nema duhovnog života: ustrajna molitva i krepost poniznosti.

Nakon što su sestre pročitale liturgijska čitanja i otpjevale psalam, fra Bože je navijestio Evanđelje. U homiliji o. Biskup je nazočnim sestrama i vjernicima uputio po(r)uku tumačeći pravila ponašanja i nakanu za svaki mjesec u sljedećoj godini prema Poslanici svetoga Pavla apostola Crkvi u Rimu:

Blagoslivljate svoje progonitelje!

Blagoslivljajte, a ne proklinjite!

Radujte se s radosnima!

Plačite sa zaplakanima!

Budite istomišljenici među sobom!

Neka vas ne zanosi što je visoko!

Neka vas privlači što je ponizno.

Ne umišljajte si da ste mudri!

Nikome zlo za zlo ne vraćajte!

Zauzimajte se za dobro pred svim ljudima!

Ako je moguće, koliko je do vas, u miru budite sa svim ljudima!

Ne osvećujte se, ljubljeni, nego dajte mjesta Božjem gnjevu!

Na koncu misnoga slavlja svetkovinu Svete Obitelji čestitala je provincijska predstojnica s. Zdenka Kozina i zahvalila o. Biskupu na predslavlenju Euharistije i za prisutnost te svaki poticaj i zauzimanje za sestre franjevke Mostarske provincije.

(šsf)