24.03.2012

Predstavljena knjiga "IN HONOREM Alessandro D'Errico Apostolski nuncij u BiH".

Ovo djelo prenosi nuncijevu poruku ohrabrenja i nade svim katolicima i svim građanima Bosne i Hercegovine toliko potrebnu u ovim nemirnim vremenima.

U velikoj dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače u Mostaru,u srijedu 21. ožujka, predstavljena je knjiga Večernjeg lista "IN HONOREM Alessandro D'Errico Apostolski nuncij u BiH". Večernji list zajedno sa sunakladnicima „Maticom hrvatskom“ i „Napretkom“ izdao je knjigu u kojoj se opisuje diplomatski život mirnog čovjeka u nemirnoj Bosni i Hercegovini.

Govoreći o knjizi i cijelom projektu izdavanja apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Alessandro D'Errico zahvalio se svima koji su sudjelovali u ovom projektu, čiji prihodi od prodaje su namijenjeni djeci u Burundiju, o kojima je skrbila sestra Lukrecija Mamić.

„Teško je u ovim okolnostima izraziti osjećaje koje bih volio iznijeti. Cijelim srcem zahvaljujem za ovu inicijativu. Drago mi je što postoje toliki kvalificirani doprinosi u ovoj knjizi, koji ističu da služba jednog nuncija nije samo diplomatska“, kazao je nuncij Alessandro D'Errico.

„Različiti smo i to ne mora biti zapreka, to je bogatstvo. Govorimo o nadi i budućnosti ove zemlje. Stoga bih vam večeras htio ponoviti da zajedno moramo naći hrabrosti i odlučnosti da se suočimo s današnjim i sutrašnjim izazovima za budućnost ove zemlje, za dobro ovih naroda, za dobro naše djece i za dobro svih građana ovih krajeva“, riječi su kojima je nuncij završio svoje obraćanje.

U izrazito srčanom govoru obratio se uzoriti nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić kazavši kako će nuncij uvijek ostati s nama u ovoj knjizi. „Politički svjetski čelnici su ga, ubrzo nakon što je on došao u BiH, počeli bombardirati raznim pitanjima, ali apostolski nuncij je bez kompleksa prikazivao naše stanje i raskrinkao njihove predrasude. Na tomu mu čestitam. Bio sam svjedok tomu nekoliko puta“, kazao je kardinal Puljić.

U svom govoru mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine izrazio je iskrenu i duboku zahvalnost priređivačima i izdavačima knjige te je kazao da će „njihovo dokumentiranje i prezentiranje djelovanja sadašnjeg Apostolskog nuncija u našoj zemlji Njegove Ekscelencije, nadbiskupa Alessandra D'Errica ostati i za sva buduća vremena i generacije svijetao primjer dužne zahvalnosti prema nasljedniku apostola Petra – rimskom biskupu - Papi, i njegovom vjernom i vjerodostojnom predstavniku – koji nam je zorno posvjedočio kako se svim silama uma i srca stoji u službi papine jedinstvene službe – u Crkvi i svijetu“.

Obrativši se u ime nakladnika vlč. Ivan Tolja kazao je kako su ovu knjigu objavili jer ona svjedoči veliku i važnu da se pojedinac iz skupine istinski ostvaruje u odnosu prema drugome. "Nadbiskup Alessandro D'Errico kao izaslanik Svete stolice u BiH zorno svjedoči tu istinu. Mnogi naši problemi crkveni i društveni počeli su se rješavati njegovom inicijativom“, kazao je vlč. Tolja.

„Prijateljski aktivna vanjska politika prema jednoj državi i državnoj konstrukciji i njeno provođenje i praćenje rezultirali su imenovanjem nuncija sa stalnom sarajevskom adresom. U tom svjetlu gospodin D'Errico bio je nedvojbeno pravi izbor. Sva ta poduzetnost iz bh perspektive mogla se iščitavati po prijateljskim nakanama“, riječi su prof. dr. Miroslava Palamete, bivšeg veleposlanika BiH pri Svetoj stolici.

U svom obraćanju recenzent knjige Marijan Šunjić, profesor emeritus  i veleposlanik Hrvatske pri Svetoj stolici naglasio je da ovo djelo prenosi nuncijevu poruku ohrabrenja i nade svim katolicima i svim građanima Bosne i Hercegovine toliko potrebnu u ovim nemirnim vremenima. Šunjić je potom predstavio knjigu po poglavljima i približio sadržaj prisutnima.

Dr. fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije istakao je: „knjigu koju večeras po prvi put predstavljamo javnosti pripremljena je kao što stoji u njezinu naslovu u čast (in honorem) čovjeku koji već šest godina boravi u ovoj zemlji kao papinski izaslanik s ciljem promicanja pravednog mira, dijaloga, vjerske slobode i dostojanstva ljudske osobe. Obogaćen višegodišnjim iskustvom obnašanja ove službe na različitim stranama svijeta došao je k nama kao glasnik (nuntius, lat. – glasnik) vrhovnog poglavar Katoličke crkve koga snagom svoje službe predstavlja na dvije razine: kod državnih vlasti i unutar Katoličke crkve. Listajući ovo vrijedno i dobro opremljeno djelo vrlo lako ćemo otkriti očinsku brigu Rimskih prvosvećenika za katolike na ovim prostorima, kao i za druge narode koji žive u ovoj zemlji. Zato nas ne čudi da se nadbiskup D'Errico, želeći što vjerodostojnije prenijeti poruku sv. oca, neumorno i s toliko žara zalaže za ravnopravnost svih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, kao i za što čvršće i djelotvornije jedinstvo unutar Katoličke crkve u ovoj zemlji. Znajući, kao iskusni diplomata, da bez pravednog mira i međusobnog uvažavanja ova zemlja nema budućnosti kao ni Katolička crkva unutar nje“ kazao je između ostalog fra Ivan Sesar te se zahvalio izdavaču djela koje neće dopustiti da padne u zaborav nastojanje Svete stolice i njezinog izaslanika oko promicanja pravednog mira, dijaloga, vjerske slobode i dostojanstva ljudske osobe, kao i nadbiskupu Alessandru na svemu dobru koje je do sada učinio, a učinio je jako puno, za Crkvu u BiH kao i za narode koji žive u ovoj zemlji.  

Knjiga („In Honorem“) u čast Alessandru D'Erricu ima 450 stranica. U prvom dijelu znanstvenici obrađuju teme o povijesnim odnosima Vatikana i BiH, napose s Hrvatima – katolicima. Druga dva dijela govore o onome što je radio i govorio apostolski nuncij.

Objavljena su i 42 svjedočenja javnih osoba iz BiH i regije te njegov životni intervju. Knjiga je ilustrirana brojnim zanimljivim fotografijama.  htpp: //www.franjevci.info